הטיול הראשון באירופה שכלל גם תאונת דרכים
נסיעתי הראשונה לחו"ל היתה בתקופה בה יצאתי עם חניתה. תכננתי טיול עם שני חברים ותיקים, האחד אורי פיש והשני יגאל קרן . הרעיון היה להשתמש…
מעטות האימפריות בהיסטוריה האנושית שיכלו לטעון שהשמש אינה שוקעת בהם לעולם כמו האימפריה הבריטית שהשתרעה מאוסטרליה וניו זילנד עד לארצות הברית וקנדה.
קשה לחשוב על ארץ שכל גודלה המקורי הוא כ-130,000 קמ"ר ושמספר תושביה כיום 53 מליון שבנתה אימפריה כה נרחבת על בסיס של צי חזק ששלט בימים.
אנגליה של היום הצטמצמה לגודלה הנוכחי והממלכה של היום מקיפה רק חלקי ארץ באי הבריטי שכולל מלבד אנגלים גם סקוטים, וולשים ועוד כמה איים קטנים זאת בנוסף לאירים המתגוררים בצפון אירלנד שהם בעצם צאצאי החיילים והמתיישבים שהותיר קרומוול עם כיבושה של אירלנד.
קשה להגיד שכל העמים הללו המשתייכים לכתר הבריטי מאושרים מהיותם כפופים לשגיונות האנגלים. כמו למשל הברקזיט עליו החליטו האנגלים אך הסקוטים והאירים התנגדו לפרישה מהאיחוד האירופי.
אנגליה הקדומה אוכלסה על ידי שבטים קלטיים שהיגרו לאנגליה ממערב אירופה, עד היום המבנים המסתוריים בסטונהג' ובמקומות נוספים מעידים על התרבות הקלטית שנעלמה עם הכיבוש הרומאי בידי יוליוס קיסר.
קריסתה של האימפריה הרומית הותירה את האי האנגלי כיעד לפלישות של שבטים גרמנים ובשנת 1066 הנורמנים מצרפת בראשות ויליאם הכובש השתלטו על אנגליה. שנים רבות מאוחר יותר תחת שלטונה של אליזבט הראשונה החלה בריטניה לפרוח כאימפרית מסחר ומושבות. אותה אליזבט לא היססה להעניק תואר אצולה לשודד ים – סר פרנסיס דרייק – שעזר לה להביס את הצי הספרדי הענק.
בשנת 1707 הצליח המלך ג'יימס הראשון לאחד את חלקי המדינה לממלכת בריטניה הגדולה. ועד היום נקראת אנגליה בשם "הממלכה המאוחדת של בריטניה הגדולה וצפון אירלנד".
בירת הממלכה היא לונדון והאנגלים מאוהבים במוסד המלוכה שלהם. כל ציוץ הקשור לבני משפחת המלוכה זוכה לתגובות סוערות . המלוכה אמנם עולה הון לאוצר הבריטי אך המלוכה גם מכניסה סכום לא קטן לענף התיירות הבריטי.
במלחמת העולם הראשונה הורחבה האימפריה בעזרת חיילים בריטים יחד עם חיילים יוצאי המושבות כמו ואפילו חיילים אוסטרלים, ניו זילנדים קנדים ואפילו חיילים הודים ונפאלים.
במלחמת העולם השניה לחמה גם בריגדה ארצישראלית במסגרת הצבא הבריטי בחזית הסניו באיטליה, שם רכשו החיילים יידע צבאי שסייע לנו מאוחר יותר במלחמת השחרור.
מלחמת העולם השניה היתה תחילת ההתמוטטות של האימפריה הבריטית. הנשיא פרנקלין רוזבלט אמר עוד בתקופת המלחמה "שהוא לא שלח חיילים אמריקנים ליהרג כדי להחזיר את המושבות לאימפריה הבריטית.".
בתום המלחמה החלה תנועת ההתעוררות של עמים שהיו תחת שלטון בריטי ודרשו עצמאות החל בהודו וכלה בארץ ישראל. בהדרגה איבדה אנגליה את מרבית מושבותיה ומה שנותר לה הם הזכרונות וההשתייכות של חלק מאותן ארצות לדומיניון הבריטי. קנדה, דרום אפריקה, אוסטרליה וניו-זילנד איבדו לא מעט מחייליהם על מזבח הכתר הבריטי במהלך 2 מלחמות העולם.
נופה של אנגליה הוא ברובו גבעות ורק בצפון האי הן הופכות להרים של ממש. במזרח אנגליה נמצא גם איזור מישורי ונמוך שהביצות שלו יובשו והפכו לקרקע חקלאית .
לא מעט נהרות זורמים ברחבי האי כמו נהר התמזה בלונדון ונהרות כמו הסוורן, ההאמבר הטיין ורבים נוספים.
הערים הבריטיות הגדולות מלבד לונדון הבירה הן ברמינגהאם, לידס, שפילד, ברדפורד, ליברפול מנצ'סטר והערים אדינבורג וגלזגו בסקוטלנד.
ההסטוריה הבריטית הונצחה לא מעט בידי סופריה הגדולים של אנגליה כמו רידיארד קיפלינג (נער הג'ונגל) ובעיקר על ידי מחזאיה הגדולים של אנגליה כמו תומאס בקט וכמובן ויליאם שייקספיר, כריסטופר מארלו, אוסקר ווילד וג'ורג ברנרד שו. יצירות אלו הפכו להיות נכסי ברזל של התרבות העולמית..
הבריטים תרמו לא מעט גם לספרות הבלשית עם ארתור קונאן דויל ואגאתה כריסטי.
בריטניה הפכה לא מעט בזכות המושבות למדינה עשירה אך מזה דורות היא מחולקת למעמדות שמבדילים בין עשירים לעניים, הבדלי מעמדות שיצרו מתח לא קטן בקרב האוכלוסיה.
בימי הביניים החלה אנגליה להתרכז ביצור צמר שיוצא לכל ערי אירופה. היא היתה אחת המדינות הראשונות שאימצו את מהפכת התיעוש במאה התשע עשרה ורישתה את כל האי במסילות ברזל שהקלו על הקשר בין איזורי התעשייה והנמלים. כמובן שאנגליה נהנתה מאוד מהמשאבים אותם הזרימו אליה המושבות הענקיות ששלטה בהם האימפריה הבריטית.
אלו גם קלטו את המוצרים שיוצרו בבריטניה.
התעשיות הכבדות צנחו באנגליה אחרי מלחמת העולם השניה, כמו גם יצור מכוניות והאופנועים שעבר לידי המתחרות שצצו בדרום מזרח אסיה כיפן ודרום קוריאה.
גם מכרות הפחם המיתולוגים בוולס כמעט וננטשו לטובת תעשיות נקיות ורווחיות יותר, כולל לתעשיית ההיי-טק המשגשגת.
לונדון משמשת עד היום כמרכז פיננאסי עולמי.
כמובן שגם ענף התיירות הוא אחד מהמכניסים ביותר לכלכלה הבריטית, עשרות מיליוני תיירים זרמו לאנגליה כולה וללונדון בפרט מדי שנה, לפני עונת הקורונה.
נסיעתי הראשונה לחו"ל היתה בתקופה בה יצאתי עם חניתה. תכננתי טיול עם שני חברים ותיקים, האחד אורי פיש והשני יגאל קרן . הרעיון היה להשתמש…
נולדתי בירושלים של ימי המנדט בשלהי מלחמת העולם השנייה, בבית החולים הדסה ששכן אז על הר הצופים. ירושלים של אז היתה עיר מאובקת של בתי אבן וכמעט ללא צמחיה או גנים. זכרונותי הראשונים בתור ילד רך קשורים במקום מגורי הורי באותה תקופה, ברחוב הלל 8 במרכז ירושלים, בקומת הקרקע של…
נסיעתי הראשונה לחו"ל היתה בתקופה בה יצאתי עם חניתה. תכננתי טיול עם שני חברים ותיקים, האחד אורי פיש והשני יגאל קרן . הרעיון היה להשתמש ברכב מסוג דופין תוצרת רנו הצרפתית, שמכר ירושלמי שלי רכש באירופה ועבר איתה תאונה . אלא שבמקום לתקן את הרכב הוא השאיר בכיסו את הפיצוי…