אילוסטרציה: חברות בין גברים

גנרל אמריקני והסופר הרמן ווק מחבריו של אבי (7)

לאבי ז"ל היו חברויות מעניינות שנוצרו במהלך שנות שהותו בארצות הברית. אחד מהם היה גנרל שלושה כוכבים אמריקני, יליד טקסס, ממשפחה וואספית אמריקנית, שהיה אחראי על התחזוקה של חיל האוויר האמריקני בשם מיצ'ינר. הוא התקרב בהשפעת אבי ליהדות (למגינת ליבם של קרובי משפחתו שחששו שלא יגלה איזה עקבות של יהודים במשפחתם) עד כדי כך, שדרש…

להמשך קריאה
שבילים בארץ

כיצד כמעט הפכתי לטייקון נדל"ן

בשנות האופוריה שלאחר מלחמת ששת הימים נכנס אצלי בגדול, הג'וק של יזמות נדלנית. ארגנתי קבוצה של כ-35 חברים מתחומי חיים שונים, החל מקציני צבא בכירים, עתונאים ואפילו אנשי מוסד ונסיתי ליזום רכישת קרקע על מנת להקים שכונת וילות משותפת. נפגשתי עם אדריכל שהיה בעל הברקות נדלניות בשם צבי גלבוע שהקים פרוייקטים רבים בפרס בתקופת הזוהר…

להמשך קריאה
שלושת האחים במדים של הצבא הבריטי מלחמת העולם השנייה

גבורתם של דודי יעקב ומשה בצבא הבריטי (3)

משפחתי מצד אמי היתה רצופה בסיפורי גבורה. שני דודי (ואחיה של אמי) שירתו בצבא הבריטי בעת מלחמת העולם השניה. תחילה בגדודי החפרים שנשלחו לסייע לכוחות הבריטיים ביוון. עם כיבושה של יוון בידי הגרמנים היה יעקב דודי, יחד עם חבורת חיילים מארץ ישראל –  כמו יוסף אלמוגי ויצחק בן אהרון – באזור שננטש על ידי הבריטים שניסו…

להמשך קריאה
אמי בת כ-5 עם משפחתה בברטיסלבה

משפחה שעלתה לארץ ישראל בעקבות נבואה מדהימה (4)

אמי תרצה לבית שמידט, עלתה מהעיר הסלובקית ברטיסלבה בהיותה בת 19, למרות רצונה להישאר שם. אז היא היתה צמודה לחברה מילדות בחור בשם דוד.שנים רבות מאוחר יותר, אבי שעלה מארצות הברית הואיל להסכים ברוב טובו ופתיחותו המחשבתית שאני, בנו הצעיר, אקרא על שמו של אותו דוד. סבי אסר על אמי להישאר בצ'כיה, …" המשפחה כולה תעלה יחד…

להמשך קריאה
מלחמת יום הכיפורים - יומן קרב - 1973

להינצל פעמיים במלחמה אחת

את הלילה הראשון במלחמת יום הכיפור עברנו בתוך זחל"ם החילוץ של מכונאי הטנקים של גדוד 95, חבר'ה לעניין שעבדו יומם ולילה כדי להחזיר לפעילות טנקים פגועים. הפגזות סוריות נמשכו במשך הלילה כולו והטרנזיסטור שידר במהלך הלילה מרדיו דמשק את האימרה "חייל עברי, הנח נשקך"… מאוחר יותר ההפגזות הסוריות ניסו לאתר את סוללת התותחים המתנייעים שמוקמה לא הרחק…

להמשך קריאה
דוד יעקב נישא ללאה בתום מלחמת העולם השנייה

הדוד הנערץ יעקב (22)

דודי יעקב הוא זה שטיפחני כבן והיחס ההדדי שלנו היה של אהבה והערצה רבה. עד ימיו האחרונים היינו נוהגים לשוחח מדי יום. הוא זה שהכין אותי לקראת השירות הצבאי בעזרת נסיונו רב השנים בצבא הבריטי ובצה"ל. זה היה לי לעזר רב עם גיוסי בתקופה בו אבי ואמי שהו בחו"ל. המעניין שעד יומו האחרון הוא סבל מחסרון כיס,…

להמשך קריאה
ירושלים, עיר ילדותי

נולדתי בירושלים (1)

נולדתי בירושלים של ימי המנדט בשלהי מלחמת העולם השנייה, בבית החולים הדסה ששכן אז על הר הצופים.  ירושלים של אז היתה עיר מאובקת של בתי אבן וכמעט ללא צמחיה או גנים. זכרונותי הראשונים בתור ילד רך קשורים במקום מגורי הורי באותה תקופה, ברחוב הלל 8 במרכז ירושלים, בקומת הקרקע של בית אבן בן כחמש קומות.…

להמשך קריאה
מוזיאון ללזכר טיטניק בקורק אירלנד

העליה המקרית של אבי מניו יורק ליפו בשנת-1935 (5)

סיפור עלייתו של אבי לפלשתינה היתה גם היא מוזרה למדי.. משפחתו של אבי נדדה מלטביה על גבי ספינת משא רוסית לארץ החלום – אמריקה. על סיפור התיישבותם בעיר קורק שבאירלנד חלוקות הגירסאות. זו ששמעתי מאבי הייתה שהאוכל הכשר שלקחו עמם אזל ולכן ביקשו לרדת בנמל קורק – בעוד שחלק אחר של המשפחה המשיך בדרכו והגיע דווקא לאטלנטה…

להמשך קריאה
קואלה חמודה וביישנית באוסטרליה

הקצין הבריטי, יליד אוסטרליה, שהביא נדוניה של תותחים ל'הגנה' (17)

כשיצאתי עם חברי מתקופת השירות הצבאי דן עם שלם בשנת 1972 לסיור ראשון בארצות הברית, אבי ז"ל צייד אותי בכתובות של קרובינו ברחבי המדינה הגדולה, אליהם כתב שבנו יקירו עומד לארח להם לחברה . כך שאת עיקר טיולנו ערכנו כאשר אנו מדלגים מבית של קרוב משפחה אחד למשנהו. כדי לשפר את טיב האירוח הצלחנו להצטייד ממנהל "אמריקן אקספרס"…

להמשך קריאה
מלחמת יום הכיפורים - יומן קרב - 1974

המלחמה שגמלה אותי מהרצון להיות יזם (יום כיפור 1)

מדורות סוריות מעל הכינרת מלחמת יום הכיפורים מצאה אותי ואת משפחתי מתגוררת ברח ' הדר 6 בהרצליה. המעבר להרצליה מתל אביב היתה בעקבות המחשבה שבעתיד נתגורר בשכונת וילות בתחומי הרצליה ובאה לידי ביצוע בעקבות הצעתו של ידידי ברזילי, ששימש כסגן ראש עיריית הרצליה, שחניתה רעייתי תנהל את הקונסברטוריון למחול ששכן בהרצליה ב'. כל זה שכנע…

להמשך קריאה
הההפלגה הראשונה של הורי לארהב בתום מלחמת העולם השנייה

הכובעים שהכינה אמי לאשתו של המלך עבדאללה (6)

אבי התארח בתקופה הראשונה כאשר הגיע לירושלים, אצל חברו הטוב מארצות הברית ג'סי קליב, האיש שעזר לו בתהליך החזרה בתשובה עוד בניו יורק. אבי נהג להתפלל בבית הכנסת בו היה אותו ג’סי חבר כבוד. סבי זאב שהבחין בעולה האמריקני החדש שהגיע לאותו בית הכנסת ,הזמין מיד את הרווק האמריקני מרכיב המשקפיים לארוחת שבת בביתו שם הכיר אבי…

להמשך קריאה
מדורות סוריות מעל הכינרת מלחמת יום הכיפורים - יומן קרב - 1973 - מדורות סוריות בכינרת

אתם נוסעים ישר לזרועות הסורים

המח"טים קוראים לו לואיג'י, החבר'ה מכנים אותו "מיקרוב".פנים סמוקות, חיוך של טוב לב, זהו לואי בלום המלווה את החטיבה משנת 1952.(מלחמת ששת הימים) אחד התפקידים שאמצנו לעצמנו, דן עם שלם ואנוכי במהלך מלחמת יום הכיפורים, היה להוציא מדי יום דף קרבי בו פרטנו את מהלכי הקרבות וכתבנו בשם המח"ט (יעקב הדר) פפר, מעין פקודת יום…

להמשך קריאה