יוון
אם ישנה ארץ כלשהיא שיכולה לכנות את עצמה כערש התרבות המערבית הרי היא יוון, על עריה העתיקות כמו ספרטה, קורינטוס, דלפי ותבאי. או בעיר אתונה…
שנים רבות נמנעתי מלבקר בפולין, משא הזכרונות שלי ממה שהתרחש על אדמתה המקוללת וכל המראות והספרים שהצטברו בזכרוני גרמו לי להרתע מביקור באותה הארץ שאיכלסה בזמנו את מרבית יהודי מזרח אירופה והפכה להיות מקום הקבורה שלהם. הרי לא לחינם בחרו הנאצים בפולין כקרקע בשלה למסע ההרג ההמוני והתעשייתי שערכו ביהודיה. הם סמכו על האנטישמיות שחלחלה בקרב הפולנים כמצע משותף שיאפשר להם את ביצועה של התוכנית לחיסול יהודי אירופה. התוכנית השטנית הזו נחתמה תוך כדי ארוחת ערב חגיגית בברלין בארמון על גדת אגם ואנזה שבו נערכה אותה ישיבה מחרידה שבה החליטו בכירי הנאצים על תכנון ההשמדה כאילו מדובר בחיסול ג'וקים .כך בהינף יד תכננו להעביר ברכבות את 11 מיליון יהודי אירופה לאדמת פולין שבה בנו את מפעל ההשמדה השיטתי הראשון בהיסטוריה לחיסול סיטוני של בני אדם.
פולין הממוקמת במרכז אירופה היא מדינה בצורת ריבוע שבעיקרה היא שפלה, בדרום מזרח פולניה מתרוממים הרי הקרפטים ובדרום המערב בגבול עם צ'כיה נמצאים הרי הסודטים שגובהם מגיע ל-2,5 ק"מ .
פולין מונה קצת פחות מ-40 מיליון תושבים הקהילה היהודית בפולין היתה נוכחת על אדמת פולין מאז ימי הביניים ועד השואה מהחשובות בתפוצות ישראל .
יהודי בפולין תרמו לא מעט למחשבה ולהגות היהודית ובפולין הוקמו כמעט כל תנועות הנוער הציוניות . בלעדי היהדות הפולנית לא בטוח שהיתה צומחת התשתית שהקימה את מדינת ישראל. היהודים התגוררו בפולין כאלף שנים ומנו ערב מלחמת העולם השניה כ-3,4 מיליון נפשות ,תשעים אחוז מיהודי פולין הושמדו בשואה. פולין עצמה סבלה רבות משכנותיה וכל ההיסטוריה שלה רצופה בפלישות ובכיבושים.
רק אחרי מלחמת העולם הראשונה היא זכתה בעצמאות מהשלטון הרוסי אך ערב מלחמת העולם השניה חתמו הסובייטים וגרמניה הנאצית את הסכם מולוטוב- ריבנטרופ שבו חילקו ביניהם הרוסים והגרמנים את פולין.
יש לציין שלא רק יהודי פולניה סבלו מנחת זרועם של הנאצים גם הפולנים עצמם איבדו מליונים מאזרחיהם במהלך מלחמת העולם השניה שהותירה את פולין תחת השפעה סובייטית. עם התמוטטות האימפריה הסובייטית זכתה פולניה לעצמאות של ממש, הנמשכת עד היום.
פולניה מתאוששת כלכלית והפנתה עורף לרוסים ואפילו העיזו להצטרף לברית נאטו, דבר שעיצבן לא מעט את הרוסים.
גם התיירות לפולין החלה להתפתח ולפני מגפת הקורונה ביקרו מדי שנה בפולין כעשרים מיליון תיירים . כך שהחלטתי שאולי הגיע הזמן לשהות שבועיים בשתי ערים פולניות, בקרקוב בדרום פולין ובבירה ורשה שנמצאת במרכז פולין, עיר ששוקמה אחרי ההרס שעברה במלחמה והפכה לעיר מודרנית ומעניינת.
כך שהביקור שלי בפולין נוגע רק באפס קצה של המדינה שיש בה הרבה ערים מעניינות.
לסיפור על שתי הערים הפולניות צרפתי את הביקור שערכתי בעיר טאלין באסטוניה, במהלך הפלגה בים הבלטי לעבר סנט פטרסבורג, רק בגלל שהארץ הקטנה הזו אסטוניה שמונה רק כ-1,300,000 נפשות ומשתייכת לקבוצת המדינות הבלטיות כמו ליטא ולטביה – שתיהן סבלו מתגרת ידם של הרוסים ואסטוניה שקיבלה את עצמאותה רק ב-1991 וגם היא הצטרפה לנאטו כנקיטת עמדה מתריסה נגד כובשיה הסובייטים בעבר.
זה מראה כמה פופולאריות צברו הרוסים במדינות החסות שלהם.
הישראלים המחפשים שרידים למיתוס של מרד גטו ורשה מתאכזבים שכן נותרו שרידים מעטים בלבד, כמו האנדרטה המרשימה שהוקמה לזכר הלוחמים בגיטו ורשה. לעבר היהודי יש עקבות בעיקר בבית הקברות היהודי של ורשה ובזכות המצבה שנבנתה להנציח את הליכתו של הסופר יאנוש קורצ'אק שצעד למותו בראש תלמידיו. אנדרטה שמרטיטה את הלב.
עיקר האטרקציות של ורשה ממוקמות בעיר העתיקה ששוקמה ושוחזרה לאחר שנהרסה כמעט לחלוטין בזמן מלחמת העולם השניה בכיכר השוק העתיקה ניתן לראות את סמלה של ורשה את פסלה של בת הים הקטנה. האווירה בכל הרובע העתיק חמימה ומרשימה.
בעת הטיול בורשה מומלץ להגיע לפארק ואזיאנקי שהוקם כבר במאה ה-17 ומשתרע על שטח של 75 דונם , בלב הפארק ממוקמים בניינים מרשימים כמו ה"ארמון על המים" שבאמת מוקף מים ובו גלרית תמונות .בימי ראשון מתקיים על הדשא קונצרט קלאסי מיצירותיו של המלחין הפולני פרדריק שופן קונצרט שנערך ליד האנדרטה המרשימה של שופן .
הגנים הוקמו בזמנו עבור המלך הפולני והיום עומדים לרשות המבקרים בחינם כולל האפשרות להאזין לקונצרט בימי ראשון.
בעיר החדשה מומלץ לבלות בערב באיזור כיכרZBAWICIE LA שם מתרכזים בבארים ובמסעדות ובבתי קפה מרבית צעירי העיר, גם הקרבה לאוניברסיטה תורמת לפופולאריות של האיזור. על גג ספריית האוניברסיטה שתלו גן פורח שממנו נשקף נוף מרהיב של ורשה כולה.
בשכונת PRAGAGA במזרח העיר נמצאים לא מעט מקומות בילוי , המתחם התעשייתי SOHO FACTORY הוסב לחנויות של מעצבים ולגלריות צעירים רבים מעדיפים לבלות באותה שכונה. הקימו שם אפילו מוזיאון ניאון של שלטי ניאון מהתקופה הקומוניסטית .
מסעדות מכל הסוגים תמצאו בכל רחבי ורשה . על גדות נהר הוויסלה נמצאת מסעדה רומנטית BOATHOUSE המציעה מלבד אוכל מעולה, גם רגיעה מושלמת . אגב, בסופי שבוע זה כיף לשוטט עם המוני הפולנים בטיילת לאורך נהר הוויסלה עד מוזיאון קופרניקוס ולהתבונן בהמונים המטיילים תוך כדי ישיבה על אחד מכסאות הנוח שבמקום. בעיר העתיקה תענוג לטייל גם בשעות הים והלילה ולבקר באטרקציות הפזורות במקום. אפילו ניתן להאזין לקונצרט קלאסי בכנסיה הבאזילקה של ג'ון המטביל שהוא מבנה מרשים בעצמו.
ברחוב KRAKOWSKIE תמצאו ברחוב המעוקל לא מעט בוטיקים ובתי קפה והרחוב מסתיים בכיכר הארמון עליה חולש הארמון המלכותי, אותו שיחזרו מהריסותיו לאחר המלחמה.
בכיכר השוק העתיקה שהוקמה כבר במאה ה-13 נמצאת פסלה של בת הים הקטנה האוחזת בחרב ומגן שלפי האגדה תושביה הקדומים של ורשה הצילו אותה ותמורת זו הפכה למגינתה של העיר.
הברביקן BARBICAN גם הוא ראוי לביקור הוא למעשה שער מרשים המהווה שריד לחומת העיר העתיקה. שנבנה ב-1548 ושוחזר בשנות החמישים .. לידו נוהגים להופיע נגני רחוב להנאתכם.
מוזיאונים הראויים לביקור בעיר הם המוזיאון לתולדות יהודי פולין המנציח את תולדות אלף שנות חיי היהודים בפולין גם מוזיאון "מרד ורשה" מעניין אך הוא מוקדש למרידה של הפולנים בשלטון הנאצי ולא מאזכר את מרד יהודי גטו ורשה.
הכיכר המרכזית של קרקוב נחשבת בהחלט לאחת הכיכרות היפות באירופה והצליחה להשתמר לאורך מאות שנים.
יש בה בכיכר מבנים מרשימים כמו בנין הקשתות המפואר שבקומתו התחתונה נמצא המוזיאון הלאומי של קרקוב שראוי בהחלט לביקור.
קרקוב נחשבת לעיר היפה ומרשימה של פולין . עיר קסומה שמרכזה ההיסטורי מלא באטרקציות מרשימות , בקרקוב נמצאים טירות ומצודות ואני גאה להצהיר שסבי מצד אמי נולד בעיר היפהפיה הזו שהיה לה עבר יהודי עשיר.
הכיכר המרכזית של קרקוב,- כיכר השוק , מתקופת ימי הביניים מוקפת במבנים היסטורים מעניינים. כמו כנסיית סנט אדלברט ובזילקת מריה הקדושה שנבנתה כבר במאה ה-14 חזית הלבנים האדומות שלה ושני הצריחים המרשימים שלה מתנשאים לגבהים. בתקופת ימי הביניים, על הגבוה שבין הצריחים היה מוצב חצוצרן שתפקידו היה להתריע על התקרבות פולשים לעיר .
במאה ה-13 החצוצרן התורן התריע על התקרבות לוחמי הטטרים ואלו תקעו חץ בגרונו בעת השמעת התרועה .מאז בכל שעה עגולה מנגן חצוצרן בחלון המגדל את המנגינה "תרועת החצוצרה" : שמסתיימת בפתאומיות בדיוק כמו שאותו חצוצרן עתיק נקטע על ידי החץ שנתקע בצווארו.
מכיכר השוק מסתעפים רחובות מרוצפי אבן עם פנינים ארכיטקטוניות הממוקמות בכיכרות כמו בית העיריה ותיאטרון סלובצ'קי. לא לחינם הוכרזה העיר כאתר מורשת מצד ארגון אונסקו.
רחוב פלוריאנסקה מוביל משער סנט פלוריאן לבזילקת מארי הקדושה והוא רחוב תיירותי הומה בחנויות ומקומות בילוי . רחוב נוסף שמומלץ ללכת לאורכו הוא רחוב גרודזקה שמוביל לטירת וואוול. גם הברביקן של קרקוב מעניין לביקור, שהוא למעשה חלק מחומת הביצורים שהקיפה את העיר בימי הביניים. המדובר במבנה עגול שמוקף בתעלה חפורה, שלו שבעה צריחים והרבה חרכי ירי. ומשמש כיום כמוזיאון . אל הברביקן מוביל שער סנט פלוריאן שנבנה בסגנון גותי כבר במאה ה-14 .
גני פארק פלנטי משמשים כריאה ירוקה לקרקוב והפארק נמשך לאורך 4 ק"מ ומורכב משמונה גנים שונים , יש בו לא מעט פסלים ומזרקות ותענוג ללכת בו.
טירת וואוול המשמשת כאחד מסמלי העיר ויושבת על גבעה החולשת על העיר . הטירה כמעט בת אלף שנים ועברה הרבה תהפוכות ונבנתה במשך הדורות בסגנונות שונים. בטירה התגוררו בזמנו מלכי פולין וכיום הפכה למוזיאון יש בה לא פחות מ-771 חדרים. מסכנים המנקים!
לגבי הישראלים, החלק החשוב של קרקוב הוא הרובע היהודי קז'ימייז' שבו התגוררו יהודי העיר מימי הביניים ועד לכיבוש הנאצי. אגב, ברובע הזה התגוררו בו גם נוצרים. בעקבות הסרט "רשימת שינדלר" זכה הרובע לשיפוץ ולשיחזור והוא הפך גם לאטרקציה תיירותית. גם הביקור במפעל של שינדלר משמש מעין חובה למבקרים בעיר והפך למוזיאון המנציח את היהודים שעבדו בו והוא בהחלט מעניין. הביקור בו ובבתים עם הציורים על הקירות, שמותיהם של היהודים שהתגוררו בהם בעבר כתובים על חזיתות הבתים. גם הביקור בבתי הכנסת ששופצו ברובע היהודי הוא חוויה מיוחדת במינה. הביקור בבית הקברות היהודי נוגע ללב.
התמכרנו גם לארוחה במסעדה אוריאל שברובע. בית הכנסת הישן הפך למוזיאון ובית הכנסת של הרמ"א נחשב לאחד העתיקים באירופה.
המוזיאון הלאומי של קרקוב מרשים בפני עצמו.בעת ביקורנו בקיץ, קרקוב שקקה חיים היתה מלאה בתיירים ובצעירים שמילאו את בתי הקפה והמסעדות שסביב הכיכר. אחת האטרקציות הן הכרכרות הרתומות לסוסים מקושטים הנהוגים ברחבי העיר העתיקה על ידי נערות פולניות נאות המתפרנסות מזה בעונת הקיץ. ביקור מעניין נוסף לא הרחק מקרקוב הוא בעיר מכרות המלח וויליצ'קה שבה כרו מלח כבר מהמאהה-13 המכרות שמגיעים לעומק של יותר משלוש מאות מטרים. יש במכרות מסלול טיול שאורכו מעל לשלושה ק"מ ובמהלך הסיור רואים פסלים עשויים ממלח ועיקר האטרקציה היא ה"קאפלה קינגה הקדושה" שחצובה כולה במלח והוקדשה לקדושה השומרת על הכורים . ניתן לרכוש סיור מאורגן למקום בקרקוב. לא הרחק מקרקוב נמצא הגדול במחנות ההשמדה שבנו הנאצים על אדמת פולניה, הלוא הוא מחנה אושוויץ הידוע לשימצה יותר ממיליון יהודים הושמדו במחנה בירקנאו הסמוך לאושוויץ ואיתם הושמדו גם כמאה אלף צוענים..
השלט "העבודה משחררת" הפך לסמל של הזדון הגרמני לדראון עולם
טאלין בירת אסטוניה נראית כאילו יצאה מעולם האגדות, מין עיר מימי הביניים שהתגלגלה למאה העשרים ואחת.
במידה מסוימת טאלין היא מין המשך של העיר קרקוב הפולנית. אל טאלין הגענו במהלך הפלגה בים הבלטי בדרך לעיר הרוסית המעטירה סנט פטרסבורג.
כאשר משוטטים ברחובות טאלין ופוגשים צעירים המתאמנים בירי קשתות או בנערות הלובשות בגדי ימי הביניים ליד דוכני אוכל בסגנון עתיק.הרגשה כאילו עברתם מסע במכונת זמן לימי הביניים או שנקלעתם לתפאורה של סרט הוליוודי.
כבר ב-1997 הוכרזה העיר בידי אונסקו כראויה לשימור עולמי. שכן למרות התהפוכות שעברה מאז ייסודה במאה ה-13 נותרו בשלימותם הרחובות המתפתלים המרוצפים באבן ,החומה ומגדלי השמירה ומבני הציבור כולל הכנסיות המפוארות בצורה מדהימה .
הדבר היחיד שקלקל את האשליה של הליכה בתוך אגדה יה תור הקבצניות הזקנות שהמתינו בסבלנות למתת מידי מתפללי הכנסיה המפוארת בתום המיסה.
בין האטרקציות שכדאי לפקוד בעת השיטוט בעיר יהיו בית המרקחת העתיק שבקצה כיכר העיריה שבעבר מכרו בו גם אבק עטלפים ומרקחות של מכשפות והיום הוא מסתפק בשיווק תרופות מודרניות.
בית העיריה של טאלין שנבנה בתחילת המאה ה-15 הוא מבנה גותי עם מגדל מתומן שמתרומם בצידו המזרחי . חומת העיר ומגדלי השמירה שלה שנותרו ממנה כשני קילומטרים ורק 26 מגדלי שמירה מ-46 שהיו בעבר. גובה החומה כ-16 מטרים ורוחבה היה כשלושה מטרים והיא הקיפה במאה ה-16 את העיר כולה. רק 3 מגדלים נותרו היום לביקורים לציבור לבקרם: מגדל KIEK IN DE KOK – זהו מגדל שמירה מהמאה ה-15 שמוצגת בו תערוכה המייצגת את התפתחות העיר. ממרום המגדל בגובה 38 מטרים נשקף נוף נהדר של העיר וסביבתה. כולל הנמל בו עגנה ספינתנו בנמל ממוקם שער החוף הגדול ובנין "פט מארגרט" . הבנין הוא גם מגדל הגנה בגובה 25 מטרים ובו חרכי ירי, ובו ממוקם המוזיאון הימי של אסטוניה .
בית הפרלמנט האסטוני נמצא במצודה מהמאה ה-13 השוכנת על חוף תלול בגובה 50 מטרים מעל הים.
הכנסיה המרשימה אלכסנדר נייבסקי היא כנסיה אורתודוכסית מתקופת הכיבוש הרוסי ונבנתה ב-1900 על גבעת טומפיאה.
כנסיה אחרת סנט אולב שנבנתה בסגנון גותי והיתה בימי הביניים הגבוהה ביותר באירופה והצריח שלה התנשא לגובה של 159 מטרים, אך המבנה נשרף ונפגע ממכות ברק ושוקם אך גובהו היום רק 124 מטרים עלובים. המתחרה שלה היא קתדרלת סנט מרי הבתולה שהיא כנסיה לותרנית ושבמקורה נבנתה מעץ במאה ה-13 אך הפכה ברבות הדורות למבנה מאבן עם תוספות שונות. בתוך הכנסיה קבורים אנשי ציבור ואדמירלים אסטונים.
אתרים נוספים שכדאי לבקר בהם בשהייה בטאלין הם גני המלך הדני הממוקמים בסמוך לגבעת טומפיאה.
בתי הגילדות נמצאים ברחוב פיק שבו התגוררו הסוחרים העשירים של טאלין בתים מעניינים שחלקם מהמאה ה-14. בתי הגילדות ייצגו אנשי מקצוע מתחומים שונים והבית ברחוב פיק 17 שנקרא "גרייט גילד הול" מראה את עושרם של חברי הגילדה וכיום משמש כמוזיאון להיסטוריה.
כדאי גם לטייל במוזיאון הפתוח של אסטוניה שמציג סגנונות בניה בכפרים ונערכים בו מופעי פולקלור. לשכת התיירות העירונית תשמח לעדכן אתכם במידה ונערך מופע כזה בעת ביקורכם.
אם ישנה ארץ כלשהיא שיכולה לכנות את עצמה כערש התרבות המערבית הרי היא יוון, על עריה העתיקות כמו ספרטה, קורינטוס, דלפי ותבאי. או בעיר אתונה…
כאשר עומדים בסימטאות הכפר העתיק קסטלו רודריגו ששימש בזמנו כעיירת גבול מבוצרת בין ספרד ופורטוגל ומתבוננים בבריכת המים הדלוחה ששימשה כמקווה ליהודי הכפר, אי אפשר…
בונקרים לצוללות מתקופת המלחמה הקרה, קרואטיה כאשר יורדים בזהירות במורדות התלולים של האי וויס (VIS) לעבר המנהרות והבונקרים העצומים שהקימו היוגוסלבים בזמן המלחמה הקרה. מאמץ…
הוזמנתי בזמנו על ידי משרד התיירות הבולגרי לבקר באתרי התיירות המקומיים על מנת להמליץ לישראלים על ביקור בבולגריה. הקהילה הבולגרית בישראל זכורה לטוב , שהתאקלמה…
כאשר מהלכים במערה קרסטית ארוכה עמוסה בנטיפים וזקיפים ונתקלים בציורים של בעלי חיים כמו ממותות, ביזונים, חזירי בר וסוסים אציליים שהאמנים הקדמונים ציירו לפני כעשרים…
בדוברוניק ביקרתי מס' פעמים – גם כשעוד היתה חלק מיגוסלביה, וגם לאחר הפיצול. הסיפור שאני רוצה לשתף הפעם מדבר על דוברובניק, זמן רב אחרי המלחמה שפרצה בין…
רק בשנה שעברה היה לנו הכבוד לשוטט גם באיים ים תיכוניים כמו סרדיניה. שם התברר לנו שאותו המצביא סיסרא המוזכר בתנ"ך הוא שכיר חרב מהעיר…
להגיע לפאריז עיר האורות היא היתה חלום לכל ישראלי שגדל בארץ בתקופת הידידות הבלתי נתנת לערעור בין ישראל הצעירה לצרפתים שהעניקו לה מטוסים, שעזרו לישראל להתגבר על…
באחד מביקורי הראשונים בברצלונה בתקופת הקיץ נאלצתי לכתת את רגלי מבית מלון אחד למשנהו עד שהצלחתי למצוא מקום להניח בו את ראשי. היה זה באכסניה…
נסיעתי הראשונה לחו"ל היתה בתקופה בה יצאתי עם חניתה. תכננתי טיול עם שני חברים ותיקים, האחד אורי פיש והשני יגאל קרן . הרעיון היה להשתמש…
טיול חורפי של מספר זוגות בצרפת, באיזור אלזס-לורן, האיזור שעבר ידיים בין גרמניה לצרפת בהסכמים של אחרי מלחמות העולם, למרות האוכלוסייה דוברת הגרמנית. הקצין היהודי דרייפוס,…
סיפור עלייתו של אבי לפלשתינה היתה גם היא מוזרה למדי.. משפחתו של אבי נדדה מלטביה על גבי ספינת משא רוסית לארץ החלום – אמריקה. על…
בשנות השבעים של המאה שעברה נהננו מחברתה של טייסת צרפתיה יעל שהתחתנה עם חבר ישראלי בשם אלי נחמיאס בעת שהותו ככתב גל"צ בפאריז. כעולה חדשה…