תרבויות מסתוריות באיים בים התיכון
רק בשנה שעברה היה לנו הכבוד לשוטט גם באיים ים תיכוניים כמו סרדיניה. שם התברר לנו שאותו המצביא סיסרא המוזכר בתנ"ך הוא שכיר חרב מהעיר…
גירוש יהודי ספרד התרחש בשנת 1492, באותה שנה שבה הגיע קולומבוס לאיים הקאריבים תוך כדי חיפוש הדרך להודו.
אותו קולומבוס שהיה יליד גנואה כתב ביומנו מוזר שבאותה שנה שפרדינדד ואיזבל השלימו את גירוש המוסלמים מאדמת ספרד וגירשו את היהודים, בחרו בי כריסטופר קולומבוס להיות הקברניט במסע התגליות"…
גילויו של קולומבוס הפכו את ספרד לאימפריה עשירה למשך מאות שנים והוא גרם בעקיפין גם לכך שכיום לא פחות מ-400 מליוני בני אדם הינם דוברי ספרדית.
אגב, המתורגמן שליווה את קולומבוס במסעו היה יהודי בשם לואיס דה טורוס שדיבר לא פחות מ-14 שפות.
היהודים נרדפו על ידי האינקווזציה הספרדית שניסתה לחשוף את המתחזים לנוצרים שבין ה"אנוסים" . מרביתם היגרו לארצות השפילה או הגיעו כמהגרים למושבות הספרדיות הראשונות שנוסדו בדרום אמריקה, אך האינקווזציה רדפה אותם גם שם.
המוסלמים שלטו מאות שנים במרבית שטחה של ספרד.
בתקופתם הוקמו הארמונות המורים הקסומים בגרנדה ובסביליה וגם ליהודים היתה פריחה תרבותית וכלכלית תחת השלטון המוסלמי. דמויות כמו דון יוסף הנשיא, המשורר שלמה אבן גבירול, יהודה הלוי והרמב"ם תרמו להעלאת קרנם של יהודי ספרד.
הכל הסתיים כאמור עם השלמת הרקונקיסטה, דהיינו כיבוש ספרד מידי המוסלמים, בידי הנסיך פרדיננד והמלכה איזבלה שהחליטו על סילוק המוסלמים כיעד לאומי נוצרי.
ספרד מונה כיום 46 מליוני תושבים ומשתרעת במערב אירופה על 505 אלפי קמ"ר.
היא חולקת את חצי האי האיברי עם שכנתה פורטוגל, שהתחרתה בה התקופת התגליות הגדולות.
האימפריה הספרדית צמחה ושיגשגה אחרי ששדדה והחריבה את האימפריות והתרבויות המפוארות של האינקה והאצטקים. האוצרות והמחצבים השדודים זרמו ללא הרף לספרד, למרות נסיונם של הבריטים בעזרת שודדי ים, וגם של ספנים הולנדים, לנגוס בשטף האדיר של סחורות שהובלו בספינות סחר מדרום אמריקה.
הספרדים והפורטוגזים לא הסתפקו ביבשת אמריקה אלא הקימו מושבות גם במזרח הרחוק למשל באיי הפיליפינים.
במאה ה-19 החלה האימפריה הספרדית לשקוע. המלחמות התמידיות עם הבריטים והצרפתים רוששו אותה וחלק גדול ממדינות דרום אמריקה הכריזו על עצמאותן.
ארצות הברית לא היססה לנגוס בטריטוריות הספרדיות ובמלחמה שניהלו עם ספרד כבשו את טקסס, ניו מכסיקו וקליפורניה וגם את כל הטריטוריות של ספרד ומכסיקו סיפחו לארצות הברית, יחד עם האיים פורטו ריקו, קובה ואפילו איי הפיליפינים. כך שאת המאה העשרים קיבלה ספרד כמעט כמדינה נחשלת.
כיום עדין ספרד מדינה גדולה.
בגבולה המזרחי גובלת ספרד עם צרפת, והמדינה הקטנטונת אנדורה. הרי הפירנאים הם שמפרידים בינה לבין שכנותיה ממזרח.
לספרד שייכים גם שני ארכיפלגים: האחד האיים הבלאריים, הנמצאים בים התיכון – כמו פלמה, מינורקה והאי איבצ'ה; וקבוצת איים נוספת, "האיים הקאנריים" הנמצאת באוקיינוס האטלנטי.
התיירות מהווה סעיף הכנסה עיקרי לכלכלה הספרדית. כ-60 מליוני תיירים פקדו את ספרד עצמה ואת האיים המשתייכים לה בתקופה הטרום קורונית.
ספרד עצמה נחלקת ל-17 קהילות אוטונומיות ביניהן כאלו כמו קטלוניה וחבל הבאסקים ששואפות לעצמאות, וכדי להרגיען קיבלו הטבות אוטונומיות כולל משטרה עצמאית.
הקאטאלוניים עדין מבכים את ההפסד של המימשל הרפובלקני בתקופת מלחמת האזרחים, כאשר הגנרל פרנקו מרד בממשלה הנבחרת והכריז על עצמו כדיקטטור פשיסטי. המלחמה נמשכה 3 שנים עד 1939 ונספו בה מאות אלפי ספרדים. הגנרל פרנקו שכונה בשם "אל קאודיו" נעזר בגרמניה הנאצית ובאיטליה הפשיסטית בעוד שהרפובליקנים הספרדים הסתייעו ברוסיה הקומוניסטית. מלחמה זו הפכה למעין חזרה כללית לקראת מלחמת העולם השניה בה נוסו כלי נשק ושיטות לחימה אכזריות, והסתיימה בנצחון הפשיסטים למגינת ליבם של הרבה ספרדים, בעיקר בקטלוניה.
עם מותו של פרנקו ב-1975 עלה המלך חואן קרלוס לכס המלוכה והונהגה מעין מונרכיה חוקתית.
כיום ספרד היא דמוקרטיה.
ספרד נהנית מאקלים מגוון ביותר.
באזורי החוף הדרומיים הגובלים בים התיכון, כמו קוסטה בראבה, איזורי קטלוניה, ולנסיה וכמעט עד המושבה הבריטית גיברלטר, נהנים ממזג אוויר ים תיכוני. אך ככל שנכנסים למרכז הארץ, הופך האקלים לקיצוני יותר ובצפון, באיזורי הבאסקים וגליסיה, האקלים נוח, אך אפשר לצפות לגשמים בכל עונות השנה. בהרי הפירנאים שורר בחורף קור קיצוני.
בספרד יש גם איזורים כמעט מדבריים – במחוז אלמריה האקלים כמעט צחיח.
באיים הקנריים שורר, לעומת זאת, אקלים סוב-טרופי.
רק בשנה שעברה היה לנו הכבוד לשוטט גם באיים ים תיכוניים כמו סרדיניה. שם התברר לנו שאותו המצביא סיסרא המוזכר בתנ"ך הוא שכיר חרב מהעיר…
סיפור עלייתו של אבי לפלשתינה היתה גם היא מוזרה למדי.. משפחתו של אבי נדדה מלטביה על גבי ספינת משא רוסית לארץ החלום – אמריקה. על…
אם ישנה ארץ כלשהיא שיכולה לכנות את עצמה כערש התרבות המערבית הרי היא יוון, על עריה העתיקות כמו ספרטה, קורינטוס, דלפי ותבאי. או בעיר אתונה…
כאשר עומדים בסימטאות הכפר העתיק קסטלו רודריגו ששימש בזמנו כעיירת גבול מבוצרת בין ספרד ופורטוגל ומתבוננים בבריכת המים הדלוחה ששימשה כמקווה ליהודי הכפר, אי אפשר…
כאשר מהלכים במערה קרסטית ארוכה עמוסה בנטיפים וזקיפים ונתקלים בציורים של בעלי חיים כמו ממותות, ביזונים, חזירי בר וסוסים אציליים שהאמנים הקדמונים ציירו לפני כעשרים…
טיול חורפי של מספר זוגות בצרפת, באיזור אלזס-לורן, האיזור שעבר ידיים בין גרמניה לצרפת בהסכמים של אחרי מלחמות העולם, למרות האוכלוסייה דוברת הגרמנית. הקצין היהודי דרייפוס,…
בונקרים לצוללות מתקופת המלחמה הקרה, קרואטיה כאשר יורדים בזהירות במורדות התלולים של האי וויס (VIS) לעבר המנהרות והבונקרים העצומים שהקימו היוגוסלבים בזמן המלחמה הקרה. מאמץ…
בדוברוניק ביקרתי מס' פעמים – גם כשעוד היתה חלק מיגוסלביה, וגם לאחר הפיצול. הסיפור שאני רוצה לשתף הפעם מדבר על דוברובניק, זמן רב אחרי המלחמה שפרצה בין…
נסיעתי הראשונה לחו"ל היתה בתקופה בה יצאתי עם חניתה. תכננתי טיול עם שני חברים ותיקים, האחד אורי פיש והשני יגאל קרן . הרעיון היה להשתמש…
להגיע לפאריז עיר האורות היא היתה חלום לכל ישראלי שגדל בארץ בתקופת הידידות הבלתי נתנת לערעור בין ישראל הצעירה לצרפתים שהעניקו לה מטוסים, שעזרו לישראל להתגבר על…
בשנות השבעים של המאה שעברה נהננו מחברתה של טייסת צרפתיה יעל שהתחתנה עם חבר ישראלי בשם אלי נחמיאס בעת שהותו ככתב גל"צ בפאריז. כעולה חדשה…
הוזמנתי בזמנו על ידי משרד התיירות הבולגרי לבקר באתרי התיירות המקומיים על מנת להמליץ לישראלים על ביקור בבולגריה. הקהילה הבולגרית בישראל זכורה לטוב , שהתאקלמה…
באחד מביקורי הראשונים בברצלונה בתקופת הקיץ נאלצתי לכתת את רגלי מבית מלון אחד למשנהו עד שהצלחתי למצוא מקום להניח בו את ראשי. היה זה באכסניה…