אין ארוחת בוקר ברמדאן
באחד מביקורי הראשונים בברצלונה בתקופת הקיץ נאלצתי לכתת את רגלי מבית מלון אחד למשנהו עד שהצלחתי למצוא מקום להניח בו את ראשי. היה זה באכסניה…
לישראלים כמוני שבכל יום חדשה מטרידה אחת דוחקת את חברתה, ובכל שעה מתפרסמים סיפורי שחיתות מדהימים חדשים, הרעיון שקיימות מדינות שלוות ורגועות במרחק שעות טיסה ספורות מאתנו, נשמע לי כ"חלום ליל קיץ".
מדובר למשל במדינה כמו שוויץ המונה כשמונה וחצי מיליון תושבים, שכבר כמאתיים שנה לא ידעה מלחמות.
או במדינה רגועה ושטוחה כמו הולנד ש-13 מליון תושביה מעדיפים ברובם לרכב על אופניים במקום במכוניות. הולנד היא מדינה שהכותרת הראשית בעתונות שלה יכולה להיות מוקדשת לחגיגות יום פרחי הצבעונים, למשל..
שוויץ ששטחה 39,516 קמ"ר היא ארץ שהתפרסמה בנופיה המרהיבים ובאגמים הרבים והיפים שלה.
הטופוגרפיה השפיעה על אופיה. היא התרכזה כלכלית בייצור מוצרים מתוחכמים, החל משעונים וכלה בגבינות ויין, ולא מעט מהכנסתה מבוססת על תיירות ועל שירותי בנקאות למשל.
הטופוגרפיה השפיעה גם על כך ששוויץ שהיא רפובליקה המחולקת ל-23 קנטונים, שלכל אחד מהם חוקה ובית נבחרים משלו, אך הבירה של שוויץ כולה היא העיר ברן.
השוויצרים מאוהבים בגינות נוי ובמזרקות ובתי הכפרים הם חגיגה לעיניים... כך גם הארקאדיות (הרחובות המכוסים להגנה מפני פגעי מזג אוויר) שממוקמות ברחובות הערים, שהם מעין מעברים מקומרים המאפשרים לטייל גם בחורף ללא חשש.
עריה היפות של שוויץ כמו ציריך, ג'נבה, באזל או ברן – לכל אחת מהן אופי ויופי מיוחד.
ההיסטוריה המודרנית של שוויץ כמדינה עצמאית החלה ב–1848 ומאז אימצה לעצמה מדיניות של נייטרליות פוליטית והצליחה להימנע מכל הקונפליקטים הפוליטיים והמלחמות שהיו באירופה במאתיים השנים האחרונות. לכן לא מעט ארגונים בינלאומיים החליטו למקם את משכנם בארץ השלווה הזו.
גם בשתי מלחמות העולם שמרה שוויץ על נייטרליות מזהירה, אם כי בשנים האחרונה התגלה פרצופה המכוער של שוויץ, שהתחמקה מלתת מקלט ליהודים ובעיקר שדדה מיליארדי דולרים שהפקידו יהודים מכל רחבי אירופה בבנקים השוויצריים.
למרות זאת ישראלים רבים פוקדים את שוויץ בעונת הקיץ ואת אתרי הסקי היפים בעונת החורף, בהם משולבים הנאות של החלקה בשלג עם בילויים עליזים בלילות.
גם הולנד הכפרית מושכת מבקרים רבים, על שלל טחנות הרוח ושדות הצבעונים, הכפרים השלווים וטורי רוכבי האופניים.
אתה לא מפסיק להתרגש מהעובדה שאחוז ניכר מאדמת הולנד היא אדמה שנכבשה מהים בעמל רב. הסכרים הוקמו כדי לבלום את גאות המים. כולנו גדלנו על סיפור הילד שעצר באגודלו את התפרצות המים מהסכר.
טיול מומלץ הוא בהולנד הכפרית על קבקבי העץ שלה ויצרני הגבינות באלסמר. הטיול הזה מרגיע מאין כמוהו .
העיר הראשית והגדולה אמסטרדם, עיר התעלות הצפונית, היא עיר עם אווירה מיוחדת ויש בה תחושה של סובלנות כלפי סטיות שנחשבות במדינות אחרות לעבירות חמורות. החל מצריכת סמים וחיי לילה סוערים ועד לרחובות החלונות האדומים, בהן מוכרות ללא בושה נערות את מרכולתן בצורה גלויה וללא צל של בושה.
הולנד משתרעת על שטח של 34,000 קמ"ר ומתגוררים בה כ-18 מליוני תושבים.
הולנד כיום היא ממלכה השוכנת בצפון אירופה ובעלת צפיפות אוכלוסין גדולה שמביאה אותם לעבודה סיזיפית של כיבוש אדמה מהים. באמסטרדם רואים את הסימביוזה של ההולנדים והים. לא מעט הולנדים מתגוררים בבתי סירות העוגנות בצידי התעלות של אמסטרדם. בעיר זו שומרים בקנאות על הבתים העתיקים המספרים את ההיסטוריה המפוארת של הולנד.
לא חסר בה שכיות חמדה ואוצרות אמנות מדהימים כמו אלו המוצגים ברייקס-מוזיאון. שם מוצגות יצירותיהם של האמנים הפלמיים הגדולים כמו פראנץ האלס, רמברנדט, יאן ורמיר וכמובן הירונומוס בוש, ואמנים רבים אחרים.
גם הרובע היהודי ובית הכנסת הפורטוגזי נחשבים לאתרי תיירות חשובים. רמברנדט הנציח לא מעט יהודים בציוריו המרשימים של דמויות מהתנ"ך.
ראשוני היהודים התיישבו בארצות השפלה אחרי גירוש ספרד. גם הבית בו הסתתרה אנה פראנק הפך לאתר תיירות השבוי כיום משום מה בידי ארגון אנטי ישראלי.
תור הזהב של הולנד החל במאה ה-17 אחרי שהשתחררו מעול השלטון הספרדי.
ספנים הולנדים אמיצים פיתחו נתיבי סחר למדינות רבות ביבשת אמריקה ובעיקר במזרח הרחוק. החברה ההולנדית למזרח הודו השתלטה על טריטוריות עצומות כמו על אלפי איי אינדונזיה, ושלטה בהם ביד קשה עד מלחמת העולם השניה.
אפילו האי מנהטן בניו יורק נוסד כמושבה הולנדית ב-1624 ונקרא שם "ניו אמסטרדם", והוא נכבש מידיהם בידי האנגלים.
ראשוני היהודים הגיעו לניו יורק מראסיפה בברזיל, שהיתה גם היא מושבה ההולנדית שנכבשה בידי הפורטוגזים. הבריטים שינו את שמה של ניו אמסטרדם לניו יורק על שם הדוכס מיורק, אחיו של המלך האנגלי.
אך גדולתה ועושרה של הולנד לא נמשך לעד.
הבריטים והצרפתים נגסו בה לא מעט. הקיסר נפוליאון כבש אותה והמליך את אחיו על הולנד. היא קיבלה מחדש את עצמאותה עם מפלתו אחרי קרב ווטרלו.
במלחמת העולם הראשונה שמרה הולנד על נייטרליות אך עם כיבושה בידי גרמניה הנאצית במאי 1940 היו לא מעט הולנדים ששיתפו פעולה עם הנאצים, ולמרות הדימוי של מדינה שעזרה ליהודיה, התברר שלא מעט יהודים הוסגרו לנאצים, ורוב יהודי הולנד – שמנו 140,000 – הושמדו בידי הנאצים.
בימינו, בתקופה הטרום קורונית, הולנד הוותה יעד תיירותי אטרקטיבי לישראלים רבים ובהולנד חיים כיום כ-40,000 יהודים.
באחד מביקורי הראשונים בברצלונה בתקופת הקיץ נאלצתי לכתת את רגלי מבית מלון אחד למשנהו עד שהצלחתי למצוא מקום להניח בו את ראשי. היה זה באכסניה…
הוזמנתי בזמנו על ידי משרד התיירות הבולגרי לבקר באתרי התיירות המקומיים על מנת להמליץ לישראלים על ביקור בבולגריה. הקהילה הבולגרית בישראל זכורה לטוב , שהתאקלמה…
בדוברוניק ביקרתי מס' פעמים – גם כשעוד היתה חלק מיגוסלביה, וגם לאחר הפיצול. הסיפור שאני רוצה לשתף הפעם מדבר על דוברובניק, זמן רב אחרי המלחמה שפרצה בין…
אם ישנה ארץ כלשהיא שיכולה לכנות את עצמה כערש התרבות המערבית הרי היא יוון, על עריה העתיקות כמו ספרטה, קורינטוס, דלפי ותבאי. או בעיר אתונה…
טיול חורפי של מספר זוגות בצרפת, באיזור אלזס-לורן, האיזור שעבר ידיים בין גרמניה לצרפת בהסכמים של אחרי מלחמות העולם, למרות האוכלוסייה דוברת הגרמנית. הקצין היהודי דרייפוס,…
להגיע לפאריז עיר האורות היא היתה חלום לכל ישראלי שגדל בארץ בתקופת הידידות הבלתי נתנת לערעור בין ישראל הצעירה לצרפתים שהעניקו לה מטוסים, שעזרו לישראל להתגבר על…
בשנות השבעים של המאה שעברה נהננו מחברתה של טייסת צרפתיה יעל שהתחתנה עם חבר ישראלי בשם אלי נחמיאס בעת שהותו ככתב גל"צ בפאריז. כעולה חדשה…
בונקרים לצוללות מתקופת המלחמה הקרה, קרואטיה כאשר יורדים בזהירות במורדות התלולים של האי וויס (VIS) לעבר המנהרות והבונקרים העצומים שהקימו היוגוסלבים בזמן המלחמה הקרה. מאמץ…
רק בשנה שעברה היה לנו הכבוד לשוטט גם באיים ים תיכוניים כמו סרדיניה. שם התברר לנו שאותו המצביא סיסרא המוזכר בתנ"ך הוא שכיר חרב מהעיר…
נסיעתי הראשונה לחו"ל היתה בתקופה בה יצאתי עם חניתה. תכננתי טיול עם שני חברים ותיקים, האחד אורי פיש והשני יגאל קרן . הרעיון היה להשתמש…
סיפור עלייתו של אבי לפלשתינה היתה גם היא מוזרה למדי.. משפחתו של אבי נדדה מלטביה על גבי ספינת משא רוסית לארץ החלום – אמריקה. על…
כאשר עומדים בסימטאות הכפר העתיק קסטלו רודריגו ששימש בזמנו כעיירת גבול מבוצרת בין ספרד ופורטוגל ומתבוננים בבריכת המים הדלוחה ששימשה כמקווה ליהודי הכפר, אי אפשר…
כאשר מהלכים במערה קרסטית ארוכה עמוסה בנטיפים וזקיפים ונתקלים בציורים של בעלי חיים כמו ממותות, ביזונים, חזירי בר וסוסים אציליים שהאמנים הקדמונים ציירו לפני כעשרים…