בדוברוניק ביקרתי מס' פעמים – גם כשעוד היתה חלק מיגוסלביה, וגם לאחר הפיצול.
הסיפור שאני רוצה לשתף הפעם מדבר על דוברובניק, זמן רב אחרי המלחמה שפרצה בין הסרבים לקרואטים ולבוסנים.
הפעם הגעתי בראש משלחת של עיתונאים ישראלים שהוזמנו לקרואטיה על מנת לעודד תיירות ישראלית למדינה היפהפיה הזו, שירשה את חופי הים של יוגוסלביה לשעבר בים האדריאטי.
הקרואטים ערכו לכבודנו ארוחה חגיגית במסעדת פאר בדוברובניק על שפת הים ובין אורחי הכבוד להפתעתנו היה נשיא קרואטיה, ראש עיריית דוברובניק ואיזה דוכס מקומי.
כראש המשלחת הישראלית ברכתי את המארחים ושאלתי במה זכינו לכבוד הזה שגדולי קרואטיה מארחים אותנו.
הנשיא הקרואטי ענה לי מיד ש"אנו מהווים עבורם שער לאמריקה, שכן אם אנו הישראלים נתארח אצלם זה יפתח להם את השער לארצות הברית".
עניתי לו שעם כל הכבוד הרי שבישראל יש תחושות קשות על התפקיד שמילאו קרואטים בשואה.
הנשיא אמר שאנו כנראה לא יודעים אבל היתה מחתרת אנטי נאצית בקרואטיה.
תשובתי היתה שכנראה המחתרת הזו היתה כל כך סודית שאף אחד לא שמע עליה. כל הנוכחים צחקו אבל קלטנו שאנו בעצם ממלאים תפקיד בהכשרתה של קרואטיה לקראת קבלתה על ידי האמריקנים.
הביקורים נוספים שערכתי בערים קרואטיות היו במהלך שתי הפלגות שיצאו מפיראוס ביוון לעבר וונציה במהלכם עצרנו פעמים נוספות באיים קרואטים מרשימים ובערים קרואטיות כמו דוברובניק וספליט.
יופיה של קרואטיה שכנע אותנו להקדיש זמן לטיול ממצה של שבועיים שהתחיל ברכב שכור בעיר זאגרב והסתיים בסופו של דבר בעיר דוברובניק בקצה הדרומי של קרואטיה, ממש בגבולה עם מונטנגרו – וממנה חזרנו לישראל. את הביקור במונטנגרו השכנה החלטנו לדחות למועד מאוחר יותר.
בעיר זאגרב בירת קרואטיה המקום המומלץ להתחיל בה את הסיור הוא בכיכר הראשית של העיר. במרכז הכיכר ניצב פסלו של גנרל קרואטי בשם יוסיף ילאצ'יצ'ה שאיחד את העיר במאה ה-19. מהכיכר יוצאים לעבר קתדרלת זאגרב על צריחיה הגבוהים שראשיתה בקתדרלה מהמאה ה-13 ועברה גלגולים, הכנסיה הנוכחית נבנתה במאה ה-19.
הביקור הבא המומלץ הוא בבית הקברות מירוגוי שבו ממוקמים בין חלקות הקברים מבנים מעניינים ומרשימים וביניהם נמצאת אפילו חלקה יהודית ובה פסל של משה רבנו שהפך לאנדרטה לנספים בשואה.
ביום נוסף של שהות בזאגרב, מוטב לבקר בפארק הותיק פארק מקסימיר הגדול שבו מדשאות ואגמים ואפילו נחלים זורמים.
אחרי שנופשים בפארק אפשר להמשיך בטראם לעבר העיר העליונה Gornji Grad, שם נמצא מגדל בן 30 מטרים שנבנה במאה ה-13 ונקרא בשם מגדל לוטרשצ'אק שמובנו "מגדל הגנבים", שכן נועד לצלצל בפעמון מדי ערב ולבשר על סגירת חומות העיר כדי למנוע מגנבים להשאר בעיר בלילה. את הפעמון מחליף היום תותח היורה באופן סמלי מדי יום בשעה 12 בצהרים.
מראש המגדל נשקף נוף על גגות העיר. ליד המגדל נמצא הרכבל המחבר בין העיר העליונה והעיר התחתית .
כנסיית מארק הקדוש שנבנתה במאה ה-13 ובמאה ה-19 הוסיפו לכנסייה גג רעפים שעליו מצוירים הסמל של העיר זאגרב וטירה עם שלושה צריחים. בפנים הכנסיה נמצאים פסלים של האמן הקרואטי איוון מסטרוביץ.
ליד הכנסיה ממוקם מוזיאון מעניין ל"מערכות היחסים השבורות", המוקדש לשברון הלב בעקבות פרידות ומערכות יחסית שהסתיימו.
בעיר העליונה בכיכר מרקה נמצאים גם ארמון הפרלמנט וארמון הנשיא.
בהמשך תוכלו לפקוד את כיכר מריה הבתולה, שבמרכזה פסל של מריה מוקפת במלאכים. בכיכר נמצאת גם קתדרלת מריה הבתולה על צריחיה המחודדים.
את היום ניתן לגמור בשוק דולאק ולשוטט בסימטאות הציוריות של הסביבה.
כאשר יוצאים מצפון לזאגרב רואים את מדרונות הרי האלפים שבהם כפרים ציוריים, מצודות עתיקות, כרמים ויקבים. בין האתרים שמצפים לכם בעת טיול בקרואטיה יש שתי שמורות טבע מדהימות שאסור להחמיץ אותן.
האחת שמורת "פליטוויצה" שנחשבת לאחת השמורות הגדולות והמרשימות באירופה.
מדובר בשמורה שיש בה 16 אגמים בצבעים שונים החל מטורקיז וכלה בגוונים של כחול. האגמים ניזונים זה מזה באמצעות פלגים ומפלים ומסלולי ההליכה בינות לאגמים והנחלים הם על גשרי עץ בתוככי יער ירוק קסום.
השמורה השניה היא פארק מדהים בשם פארק "קראקא". בפארק יש בו מפלי מים שחוצים קניון עמוק ויוצרים בריכות טבעיות בתוך הצמחיה, גשרי עץ חוצים את הערוץ וההליכה ממש כייפית עם טבילה מרעננת בבריכת הענק שנוצרה ליד המפלים היפהפיים. אפשר גם לשוט בנהר קראקא בספינת נהר.
יש בפארק גם כפר מסורתי שעובדיו בלבוש התקופה ומציגים עשיית מלאכות ביתיות מסורתיות.
שתי השמורות המקסימות מצדיקות כל אחת בילוי של יום שלם.
המשכנו לעבר חצי האי איסטריה Istria בצפון מערב קרואטיה ושם ציפו לנו חופים יפים וערים ועיירות חמודות, כמו העיר אופטיה שנמצאת בצד הצפון מזרחי של איסטריה ונחשבת מזה שנים לעיר תיירותית פופולארית.
משם השכנו לעיירה החמודה רוביני, שהיא בעצם עיירת דייגים עם כיכרות מרוצפות, מזרקות מים ולא מעט בניינים עם השפעה ונציאנית. לא פלא שאמנים רבים בחרו בעיירה זו לביתם.
ממנה, דרומה יותר, הגענו לעיר פולה שהיא הגדולה בחצי האי איסטריה .
על גבעה בכניסה לעיר ממוקם אמפיתיאטרון ענק ובפולה נמצאים לא מעט מבנים היסטוריים והעיר שוקקת חיים גם כיום.
העיר גאה בכך שהסופר האירי הענק ג'יימס ג'וייס שימש בה כמורה לאנגלית וישמחו להראות לך את בית הספר בו לימד ואפילו את בית הקפה בו נהג לשבת. אגב, הרומן הענק שלו הוקדש ליום אחד בחייו של יהודי בשם ליאופולד בלום.
דרומה לאורך חוף הים האדריאטי העיר זאדאר המעניינת ומדרום לה נמצאת העיר ספליט, שהיא העיר השניה בגודלה בקרואטיה
וממנה ניתן לצאת לביקורים באיים הקרואטים הסמוכים.
בספליט התגורר הקיסר הרומי דיוקלטנוס במאה ה-3 שארמונו שרד עד היום ומשמש כמקום פגישה לצעירי העיר. בספליט נותרו שרידים היסטורים רבים מהתקופה הרומית. אנו זכינו להנות מהאופרה "אאידה" שהוצגה באמפיתיאטרון המקומי בעיר העתיקה של ספליט, נהננו מישיבה במסעדה בכיכר המרשימה ליד חוף הים שהמסעדות הרבות השוכנות בה מהווה אתר משיכה מועדף למבקרי העיר.
בספליט מומלץ לעלות על מעבורת לביקור באי חוואר שהוא אטרקציה פופולארית ביותר בים האדריאטי.
בעיר המרכזית שבאי הנקראת על שם האי נמצאת מצודה שממנה נשקף נוף של האי. אתרים נוספים באי היפה הם הקתדרלה והמנזר הפרנציסקני .
אפשר לשהות לילה על האי וליהנות מסיור בסימטאות הציוריות של העיר העתיקה.
אתר נוסף מומלץ ביותר לביקור היא העיר-מוזיאון שממוקמת על אי קטן במרכז התעלה שבין חוף קרואטיה לאי צ'יובו. המבנים ההיסטורים המרשימים הם מהמאה ה-13, כאשר המקום היה נתון לשלטונה של ונציה. בדרום מערב האי נמצאת מצודת קמרלנגו שהיתה חלק מחומת העיר במאה ה-15.
בסוף הנסיעה על כביש החוף הקרואטי מגיעים לפנינת הכתר לעיר דוברובניק ששוכנת על חצי אי. זו עיר מבוצרת מרשימה שיש בה לא מעט אטרקציות, ארמונות, מוזיאונים ומבצרים.
ליד הכניסה לעיר נמצא רכבל שמעלה אתכם על פסגה להר סרג' בגובה 405 מטרים שממנה נשקף נוף נהדר על העיר כולה ועל החופים הקסומים סביבה.
אל תוותרו על טיול רגלי על חומות העיר, שנמתחות לאורך כשני קילומטרים שבמהלכם רואים את סימטאות העיר דוברובניק.
בטיול על החומה עוברים דרך המגדלים והמצודות שהגנו על העיר.
מהמגדל הגבוה מינצ'טה נשקף הנוף המרהיב ביותר על דוברובניק כולה.
אל תדלגו על ביקור בארמון הנסיך ובכמה מהכנסיות, אך עיקר ההנאה – להתיישב באחד מבתי הקפה בכיכר העיר ולעקוב אחרי העוברים ושבים.
מי שרוצה להתפרקד על חוף ים ולהינות מרגיעה מוחלטת מוזמן לשוט כרבע שעה אל האי לוקרום שבו חופים חוליים יפהפיים ויערות אורן. באי הזה נמצא גם ים מלח מינאטורי שכמו אצלנו נקרא בשם "ים המוות", שגם בו ניתן לצוף בו מבלי לשקוע.