הולכים בחרדת קודש באתר החפירות של העיר אקרוטירי באי סנטוריני שם נחשפה עיר שנהרסה בהתפרצות געשית אדירה לפני 3500 שנה. אי אפשר שלא להתפעל מעיר שבתיה היו בני 4 קומות.. שהיה בה מערכת ניקוז ומים חמים וקרים ועל קירות הבתים היו ציורי פרסקו מופלאים המוצגים במוזיאונים באתונה ובכרתים. התרבות המינואית העתיקה הגיעה להישגים מופלאים עד שהיו חוקרים שחשבו שתיאוריו של אפלטון על ה"אטלנטיס" האבודה התייחסו לתרבות המינואית שנעלמה באחת כנראה בעקבות אותה התפרצות געשית שהעיפה חצי מהאי למרומים ויצרה גל צונאמי ענקי שכנראה את הטביע את התרבות המינואית ששיגשגה באי כרתים.
אקרוטירי נמצאת כאמור באי סנטוריני שהינו היפה ביותר בין איי יוון . הנוף הנשקף מהצוק עליו בנויים בתי העיר פירה הוא מרשים ביותר. הביקור באי הזה היה אחת התחנות בהפלגה של 11 ימים על סיפונה של "נורבג'יאן גייטאוויי" .
התחנה הראשונה של ההפלגה שיצאה מצ'וויטהווקייה, עיר הנמל של רומא היתה דווקא בעיר דוברובניק שבקרואטיה . בה בקרנו במסגרת הפלגה אחרת לפני כחודשיים. הפעם התמסרנו לטיפוס די מייגע על חומותיה של דוברובניק שמזכירה במקצת את ירושלים אך מוקפת ים.
ההפלגה הזו היתה בהחלט בלתי שגרתית בעידן הקורונה . ידידים הזהירו אותנו מהסכנה של הידבקות בוירוס במהלך השייט. התלבטנו לא מעט אך לאחר שקבלנו את פרסומי החברה וכיצד היא מתמודדת עם הקורונה החלטנו שחברות קרוזים רציניות שמהמרות פה על חיי אלפי נוסעים ועל סכומים דמיוניים של פיצויים אפשריים אכן ינקטו בכל צעד אפשרי כדי להמנע מהידבקות . השלב הראשון היה הטיסה לאיטליה שעבורו נדרשה בדיקה עדכנית של כ-24 שעות לפני הטיסה.
גם ברומא נדרשנו להציג את דפי החיסונים שלנו שכללו כמובן גם חיסון שלישי. משדה התעופה נסענו באוטובוס מיוחד אל הספינה בעלות של 75 דולר לאדם .
ובשלב ההמתנה לעליה לאוניה נדרשנו לבדיקה נוספת שרק כאשר התקבלה כשלילית כעבור מספר שעות רק אז הורשינו לעלות לתא המיועד לנו בספינה המרשימה. דאגנו שנקבל תא עם מרפסת שיאפשר לנו להנות מאוויר הים וממראות השקיעה המופלאים. צוות הספינה חבש כל הזמן מסכות ומדי יום נערכה לו בדיקה רפואית ומעולם כל זמן ההפלגה לא הורשה איש מאנשי הצוות לרדת מהספינה. ההקפדה המדוקדקת ומתקני טיהור הידיים שהיו מפוזרים על כל צעד ושעל ברחבי האוניה הרגיעו אותנו למדי.
גם בעת היציאה לסיורים ביעדי הביקור השונים של הספינה הקפידו על חבישת המסכות ולפני החזרה לספינה היה על כל הנוסעים לרחוץ היטב את ידיהם כך שתחושת הבטחון בהתמודדות עם הקורונה היתה מרשימה. המעניין שגם בכל אתרי התיירות באיים השונים וביעדים בהם בקרנו היו התושבים המקומיים חבושי מסכות ושמרו על מרחקים ביניהם. האי היווני הראשון בו בקרנו אחרי דוברובניק היה קורפו ששיך לקבוצת האיים היוניים. לפי המיתולוגיה היוונית התאהב אל הים פוסידון בבתו של אל הנהר שנקראה קורקירה והביאה לאי הזה שנקרא על שמה.
העיר העתיקה של קורפו בעלת האווירה הקסומה על בתיה שנבנו בהשפעה איטלקית בעקבות ההשפעה הווניציאנית בין האתרים הראוים לביקור היא הכנסיה אגיוס ספירידון שהיה הבישוף של קפריסין במאה הרביעית גם בית העירייה מעניין . הוא נבנה במאה ה-17 ובכיכר המרכזית שווה להתרווח באחד מבתי הקפה או המסעדות ולהתבונן בחיי היומיום של תושבי האי. הוונציאנים שתכננו את ביצורי העיר השאירו שטח פתוח ושם ממוקם מבנה בעל ארקדות שנקרא ליסטון ותוכנן על ידי האדריכל הצרפתי דה ספס שבנה גם את תעלת סואץ ואת ריי די ריבולי בפאריז ומכאן הדמיון לעיר האורות.
הבריטים השאירו את חותמם בבניית במה לתזמורת עם עמודים יוניים בשם מאיטלנד רוטנדה על שמו של הנציב הבריטי הראשון. חולי מוזיאונים יכולים לפקוד את המוזיאון הביזנטי השוכן אחרי הארמון הבריטי או לטפס למצודה העתיקה כדי לצפות בנוף הנשקף ממנה.
היעד הבא של הספינה היה באולימפיה השוכנת במרחק של כ-25 ק"מ מנמל Katakolon בו עגנה הספינה בחצי האי פילופונסוס אולימפיה שימשה כאתר למשחקים נאולימפיים של יוון העתיקה שלכבודם הפסיקו את המלחמות שניהלו ערי המדינה השונות בתקופה העתיקה. במקום שכן מקדשו של זאוס אבי האלים וכאן נמצא מוזיאון מרשים שמציג את העתיקות שנחשפו במקום כולל תבליט ענקי שעיטר את גגו של מקדשו של זאוס. לא נשאר אלא להתפעל מיצירות האמנות של יוון העתיקה שהשפיעה על כל התרבות המערבית. עד היום בונים בכל העולם בתי מימשל בחיקוי של עמודים דוריים ועמודים יוניים . תתבוננו בעיר וושינגטון למשל.
האי הבא שתמיד נהנים לפקוד אותו היה סנטוריני. לשבת באחת המסעדות על הצוק הנשקף לים ולהתבונן בנוף או בשקיעה הוא מהחוויות שתקחו אתכם לכל החיים ואם תסעו כמונו גם לבקר באמצעות אוטובוס מקומי לעיר אקרוטירי ולהתרשם מהישגי התרבות המינואית שנעלמה הרי שתחושו גם חווייה תרבותית.
האי מיקונוס היחודי על טחנות הרוח הייחודיות שנותרו בו ורובע אלפקאנדרה הציורי שבו רחובות בהם בתי הקפה ומסעדות שגלי הים לוחכים כמעט את רגלי היושבים בהן . כך שהעניקו למקום הזה גם את התואר "וונציה הקטנה". מיקונוס המשתייך לקבוצת האיים הקיקלאדים ושימש תמיד כתחנה בדרך לאי דלוס שמסמל לא מעט את המיתולוגיה היוונית ואת סיפורי האלים באי דלוס נמצאת הדרך הקדושה שמובילה למקדש אפולו ולאורכה היו פסלים מרהיבים ובדרך גם שוכן מקדש דיוניסוס שעל כנות ניצבים אברי מין זכריים ענקיים משיש. בדלוס היתה שדרת האריות המדהימה שנגנבה לוונציה . ניתן להפליג בשעה 9 בבוקר ממיקונוס לדלוס ולהתרשם מאתרי העתיקות אך הכניסה אליהם זה סכום נוסף לעלות ההפלגה לדלוס שנמשכת כ-40 דקות. אך בהחלט אפשר להסתפק במראות ובכיף שמציע האי מיקונוס למבקרים בו. הרחובות המפותלים והצרים נבנו בזמנו כדחי לבלבל את שודדי הים שנהגו לפקוד את האי. מבוך הרחובות משמש תענוג להסתלבט בו ולהינות מהבוטיקים והמסעדות הממוקמים בו. ליד המזח לדלוס נמצאת כנסיה אסימטרית מוזרה . טחנות הרוח הציוריות משלימות את החוויה של השיטוט המעניין במבוך הרחובות. מי שרוצה להסתלבט על החוף הרי שהאי מיקונוס מציע לא מעט מפרצים קסומים וחופי נודיסטים . זה כנראה משך את החרד עם השיער הארוך אבישי בן חיים הדוגל בהפרדה הגזעית לבלות בו את חג הסוכות עם כל צדיקי המקום.
מקום העגינה הבא של הספינה היה בנמל פיראוס נמלה של העיר אתונה. הצטרפנו למסע של אוטובוס "היפ-הופ" שמאפשר למבקרים לטייל יום שלם באתריה של אתונה ולבקר בהם ומאוחר יותר לעלות לאוטובוס הבא ולהמשיך בסיבוב עד מועד החזרה לאוניה. התחנה הראשונה אליה נשאנו פנינו היתה כמובן האקרופוליס .
על הסלע המתנשא מעל אתונה ממוקמים אתרים מופלאים של התרבות ההלניסטית ממקדש אתנה והפרתנון שמהווה יצירה מדהימה של ארכיטקטורה יוונית .
הפרתנון עצמו נבנה על שרידי מקדש ארכאי מהמאה -6 לפני הספירה. את הטיפוס המייגע לאקרופוליס קינחנו בבית קפה שלמרגלותיו , לשמחתי קומץ של דרורים ניסו לזלול לי את העוגה עד שהופיעה יונה מגודלת וקלקלה להם את החגיגה. הנצחתי את האירוע החמוד הזה. מקומות אחרים הראויים לביקור אפילו בזמן קצר של שהייה באתונה. המוזיאון הארכיאולוגי המרשים באגורה העתיקה תקופות השלטון הביזנטית והעותומני גם הותירו את חותמם בלא מעט מבנים בעיר היוונית. אבל עדיף להנות גם מאתונה המודרנית ומרובע פלאקה שהיא השכונה העתיקה ביותר באתונה. חובבי טקסים יוכלו להתרשם מטקסי החלפת המשמרות של חיילי המשמר הלובשים חצאיות ופונפונים .
החזרה לאוניה נועדה להביא אותנו לנמל האיטלקי הבא לנאפולי שבקרנו בה לא פעם בעבר ובהחלט אפשר להתמסר לשייט קצר לאי קאפרי ולהנות מהשלווה של מסע בכיסא כבל אל אנאקפרי . שמפסגתה נשקף נוף מדהים של האי כולו. . היעד הבא של הספינה היה נמל ליבורנו ממנו יצאנו לסיור מקיף בעיר פיזה . את ערבי הבילוי בספינה בילינו במופעי תיאטרון ומוסיקה שנערכו באולם התיאטרון הענק שבספינה או שהקדשנו זמן להנאה ממסעדות היוקרה שנמצאות על הספינה בנוסף למסעדות הרגילות שהן גם ברמה גבוהה. במסעדות כמו "לה ביסטרו" או במסעדה הברזליאית או היפנית מוגש אוכל מוקפד ברמה גבוה תמורת תשלום נוסף .
בעיר פיזה יצאנו עם מדריכה מקומית לסיור רגלי בעיקר בכיכר הדואמו המפורסמת של העיר שלמגדלה הנטוי יצא פרסום עולמי . אותו מגדל נטוי שגובהו 58 מטרים , הנקרא קמפנילה הוקם בזמנו כמגדל פעמונים מצופה שיש לבן. תחילת בנייתו היתה בשנת 1173 והושלם רק ב-1350. אדמת הסחף עליו נבנה החלה לשקוע כבר זמן קצר אחרי בנייתו בקצב של כשני ס"מ לשנה אך למרות זאת ובעקבות נסיונות רבים לייצבו . שהאחרון בהם נערך ב-1993 . עדין עומד המגדל המרשים על מכונו. לידו ממוקמים שני מבנים מרשימים האחד בית הטבילה ה"באטיסטרו" שהקמתו החלה ב-1153 בסגנון רומאני עם השפעות מקומיות . בתוכו מלבד אגן הטבילה נמצאת בימת המטיף המרשימה. אך המבנה שאולי חשוב מכולם הוא הקתדרלה ה"דואומו" שבנייתה החלה ב-1063 והיא מפוארת ביותר ואחת האטרקציות בתוכה היא "נברשת גליליאו" שההתבוננות בה הולידה אצל גליליאו את הרעיון של תנועת המטולטלת.
היעד האחרון בהפלגת הספינה היתה כמובן העיר רומא ומכיוון שטיסתנו חזרה לישראל היתה בשעת ערב מאוחרת הרי שהצטרפנו לטיול בן כ-8 שעות במרחביה של עיר הנצח רומא אמנם בקרנו בה פעמים רבות בעבר אך תמיד מעניין לסייר בה שוב בלוויית מדריך מקומי מלא יידע. האתר הראשון שזכינו לבקר בו היה הקולוסיאום אותו אמפיתיאטרון ענק שנבנה ב-80 לספירה בידי הקיסר אספסיאנוס שבנו טיטוס היה זה שחיסל את הקיום היהודי בארץ ישראל ושרף את בית המקדש בעקבות אותה מרידה מוטרפת באימפריה הרומית שהיתה אז בשיא כוחה שהונהגה על ידי קנאים יהודים.
הקולוסיאום היא יצירה ארכיטקטונית מופלאה שנותרה עד היום בזירה שלה התקיימו קרבות גלדיאטורים ומאבקים עם חיות טרף שהובאו מאפריקה. פה גם הוצאו להורג הנוצרים הראשונים. לנו כישראלים וכיהודים מדבר בעיקר שער טיטוס שהוקם לזכר נצחונו על המרד היהודי.
הביקור הבא היה בפורום רומאנו. התפעלנו כמובן גם מהמבצר הענקי קסטל סנטאנג'לו שנבנה ב-135 לספירה כמוזוליאום לקיסר אדריינוס . ובמאה ה-6 הקים האפיפיור קפלה בראש המבנה כדי להנציח מלאך שהופיע וחיסל את המגפה שפרצה אז ברומא.
המשכנו את הביקור ברומא במזרקת טרווי שהיא כבר יצירה בארוקית שנבנתה ב-1762 והפסל במרכזה מסמל את האוקיינוס . תיירים ממשיכים עד היום את המסורת של זריקת מטבעות למזרקה ואנו הגענו כאשר ייבשו את המזרקה כדי לאסוף את המטבעות בחסות משטרת הקארבינירי המקומית. .
פיאצה נבונה היתה המקום הבא בו בקרנו שנבנתה באתר האיצטדיון של הקיסר דומיטיאנוס במרכז הכיכר מיזרקת הנהרות שנבנתה בידי הפסל ברניני ב=1651 הפסלים מייצגים את ארבעת הנהרות , הדנובה, הגאנגס, הריו דה לה פלאטה והנילוס שיחד מסמלים את ארבעת קצווי תבל. מסביב לכיכר ארמונות וכנסיות .
נפרדנו מרומא בביקור בחצר הוותיקן שהיא עיר אוטונומית מוקפת חומה וכלפי מזרח תוחמת אותה שדירת העמודים של כיכר פטרוס הקדוש .
מדינת הוותיקן משתרעת על 440 דונם ומתגוררים בה כאלף איש כולל המשמר השוויצרי של האפיפיור . שמחנו להתבונן בחדר הכביסה של מדי החיילים שעוצבו על ידי מיכאל אנג'לו . רק בשנת 1929 זכתה שוב מדינת הוותיקן לעצמאות והחלה גם להדפיס בולים ומטבעות. בכיכר פטרוס הקדוש שנבנתה כבר ב-1656 על ידי ברניני נמצאים שתי שדרות עמודים שעוטרות את הכיכר בחצאי מעגלים . במרכז הכיכר מוצב אובליסק שהובא לרומא ממצרים כבר בשנת 37 לספירה. בראש האובליסק לדעת המאמינים ניצב שריד של הצלב הקדוש. אשרי המאמין!
לכיכר זו מתכנסים המאמינים לשמוע את דרשותיו של האפיפיור או להמתין עד שייצא ענן לבן מהארובה כאשר נבחר אפיפיור חדש. הכהונה הקצרה ביותר היתה של אפיפיור שמת מהתקף לב כאשר הודיעו לו שנבחר וזמן הכהונה הארוך ביותר היה של האפיפיור שהאריך ימים מעל 100 שנים.