לנהוג בכבישים מפותלים של מעל אלף מטרים, שפסגתם פרופיטיס איליאס (דהיינו אליהו הנביא) מגיעה לגובה של 2407 מטרים. לפתע מופיע מולך ענן עשן ענקי וכאשר מתקדמים לעברו, מזדקרת להבה ענקית!!
לחזור הייתה אופציה בלתי אפשרית כי מדובר ב-70 ק"מ של פיתולים מסוכנים.
התלבטנו והחלטנו להמשיך בנסיעה, תוך תקווה שהרוחות ידחפו את השריפה לכיוון ההפוך.
זאת היתה תקופת השריפות הגדולות שהתחוללו ביוון לפני זמן לא רב – שריפות שעלו בחייהם של שני טייסי מטוס כיבוי שראינו מול עינינו, כיצד בחבית התלויה מתחתיו הוא ממלא מי-ים ושופך את המים על מוקדי השריפה.
היה זה בחצי האי פלופונסוס – חצי אי ענקי שגודלו מעל 21,000 קמ"ר, ובינו לבין יוון עצמה מפרידה תעלת קורינטוס הצרה מאוד. רק לקראת האולימפיאדה שהייתה ביוון בשנת 2004 העניקו הגרמנים ליוונים גשר יפהפה ענק שמחבר את מרכז יוון לחצי האי פלופונסוס.
לחצי האי הזה יש חלק משמעותי בתולדותיה של יוון ההלניסטית. בדרום הייתה ממוקמת העיר-מדינה ספרטה, שילדיה חונכו מקטנותם להיות לוחמים עזי נפש. המלך האגדי המפורסם של ספרטה, ליאונידס, זכה לתהילת עולם כאשר עצר עם 300 לוחמים בלבד את הצבא הפרסי האדיר שפלש ליוון.
ליאונידס בחר במעבר תרמופילאי בצפון-מזרח יוון, שבו ניתן היה להציב רק חייל אחד בכל פעם, וכך עצרו את צבא הרבבות של הפרסים – עד שבוגד יווני הראה לפרסים כיצד ניתן לאגף את המעבר ולתקוף את הלוחמים האמיצים מאחור, וכולם נהרגו.
התמקמנו במלון טוב, ממש מול הנמל שבו עגנה ספינת קרוזים ענקית, שבלילות הייתה מוארת כולה. חשבנו לתומנו שנוסעיה יוצאים לביקורים באתרי הפלופונסוס, אך התברר שהספינה עוגנת כבר שנתיים. בעליה כנראה פשט את הרגל, והבנק, שהוא בעליה הנוכחיים, שומר על הספינה במצב מוכן להפלגה עבור קונים פוטנציאליים.
אנו יצאנו מהעיר פאטראס, השלישית בגודלה ביוון, אל האטרקציות הרבות שציפו לנו בפלופונסוס.
את הביקור הראשון ערכנו באחת התעלות העתיקות בעולם – תעלת קורינטוס, שנחפרה עמוק בסלע כדי לאפשר לספינות לחצות ממפרץ קורינטוס אל המפרץ הסרוני ולחסוך בכך הפלגה ארוכה מסביב לחצי האי כולו. הגשר שהוקם מעל התעלה מתרומם ומאפשר לספינות עם מפרשים לחצות את התעלה. לבעלי אומץ או חובבי הרפתקנות, ניתן אף לזנק בקפיצת באנג'י אל מעמקי התעלה.
גשר חדיש נוסף, שנבנה בידי הגרמנים כשי לעם היווני לרגל האולימפיאדה שנערכה ביוון בשנת 2004, הוא הגשר הענקי והמרשים ריו-אנטיריו. גשר זה ממוקם ליד העיר פטראס ומאפשר גישה, תמורת תשלום כמובן, אל יוון עצמה.
היעד הבא שלנו היה הרכבת Diakopto-Kalavryta Rack Railway, המטפסת על פסגות ערוץ נהר ווראיקום. מסילת הברזל כוללת גלגלים עם פינים הנאחזים במסילה כאשר היא מטפסת לגבהים בנופים בראשיתיים של ההרים, שבהם דוהרת הרכבת כאשר מתחתיה זורם הנהר ויער מלווה את המסע. הדרך, יש לציין, מרשימה ביותר, אך לבעלי רגישות למחלת ים כדאי לחשוב פעמיים לפני שהם בוחרים במסע המסילתי הזה, בגלל שהרכבת מטלטלת מאד.
היעד הבא לביקור בחצי האי הוא ללא ספק אטרקציה עולמית – האתר הספורטיבי אולימפיה, שבו החלו המשחקים האולימפיים, ושבו שכן מקדשו של זאוס. האתר שוכן בעמק מוריק בשם "אלטיס" (שפירושו: חורשה). המקום נקרא "אולימפיה" על שם הר אולימפוס, שבו שכן האל הגדול מכולם – זאוס.
הביקור באתר נחלק לשני חלקים:
באולימפיה העתיקה נמצאים שרידים של מקדשים ואתרים היסטוריים מרשימים, כמו המקדש של הרה, שהיה המקדש הראשון שנבנה כבר במאה השביעית לפני הספירה. במקום נשמרת דיסקית ההפוגה הקדושה, שולחן הזהב והשנהב שעליו הניחו את זרי הניצחון של הזוכים.
על מזבח הרה, מול המקדש, נדלקת במראה פרבולית על ידי השמש הלהבה האולימפית, שממנה מדליקים את הלפיד האולימפי המועבר לכל מקום שבו נערכים המשחקים האולימפיים.
המקדש השני באתר הוקדש לזאוס ונבנה במאה החמישית לפני הספירה. המקדש המפואר הכיל את אחד מפלאי העולם – פסלו העצום של זאוס, שנבנה בידי הפסל האגדתי פידיאס. הפסל נהרס בשנת 475 לספירה בעת שריפה בעיר קונסטנטינופול, שאליה הוא הועבר.
אטרקציה נוספת היא האנדרטה "הפיליפיון", שנבנתה כדי להנציח את השושלת המקדונית והושלמה בידי אלכסנדר מוקדון לאחר רצח אביו בשנת 336 לפנה"ס.
אגב, באזור סלוניקי אותר קברו של פיליפ, אביו של אלכסנדר מוקדון, שנרצח באמצעות רעל בידי אשתו החמישית. בקבר נמצאו שלדו, השריון עמו נקבר, ותכשיטי הזהב האישיים שלו. למרבה הפלא, הקבר ניצל מגנבים במשך הדורות.
אך כמובן, עיקר האטרקציה המקומית הוא האצטדיון של אולימפיה, שאורכו כ-200 מטרים, ושהכיל 45,000 צופים שהריעו לתחרויות הספורט – החל מריצה וכלה בהיאבקות.
מדי ארבע שנים התקיימו המשחקים, וערי המדינה של אז היו מפסיקות את המלחמות ביניהן בתקופת התחרויות.
לאחר שטיילתם בין אתרי המקדשים של אולימפיה, כדאי לנוח ולהתמכר למוזיאון המרשים והממוזג של האתר, ולהתפעל מהפסלים ומיצירות האמנות שהתגלו במקום שהיה ערש התרבות ההלניסטית, המשפיעה עד היום על התרבות המערבית.
ביקור בעיר ספרטה, שנמצאת באזור לאקוניה בדרום חצי האי, חייב נסיעה מפותלת בין הרים וגאיות – אך רק כך ניתן ליהנות מהנופים ההרריים והמיוערים של הפלופונסוס.
ספרטה הייתה ידועה בהשפעתה הגדולה על יוון העתיקה, אך שקיעתה הגיעה במאה הרביעית לפנה"ס, עם איחודה של יוון בידי אותו פיליפ (כאמור, אביו של אלכסנדר מוקדון).
משרידי ספרטה נותרו האקרופוליס, התיאטרון העתיק, ומבנים היסטוריים נוספים.
לא רחוק מספרטה נמצאת העיר המבוצרה מיסטרס, שבה נמצאות עתיקות מרשימות מתקופת שלטון הפרנקים והביזנטים ביוון.
מוזמנים לדפדף בתמונות, להקליק על כל תמונה כדי להגדיל אותה, לקרוא את ההסבר וליהנות מקסמיה