ה"מתאבדים" מהצוק באקפולקו
הקהל עצר את נשמתו, כולם היו ישובים סביב שולחנות מסעדה המשקיפה על הצוק באקפולקו, שממנו היו אמורים לזנק שחיינים מתאבדים המזנקים ממרומי הצוק אל מימי המפרצון הקטן…
מכסיקו היא ארץ עם היסטוריה מדהימה והווה מעניין אך זקוק לשיפור. היא משתרעת על שטח ענקי של 1,972,000 קמ"ר וגובלת בארצות הברית בצפון ובגוואטמלה ובבליז בדרום מזרח ומשיקה למפרץ מכסיקו ולים הקאריבי במזרח ולאוקיינוס השקט במערב. מספר תושביה למעלה ממאה מליון ומבחינה תרבותית היא שייכת לאמריקה הלטינית.
היא לכאורה דמוקרטיה נשיאותית, שסובלת מפשיעה חמורה ומכלכלה רעועה ומיחסים די צוננים עם שכנתה המעצמה האמריקנית, שנשיאה האחרון טראמפ רצה לבנות חומה בין שתי המדינות זאת כדי לבלום את ההגירה הבלתי חוקית ואת הסמים המסוכנים שמחדירים קרטלי הסמים לארה"ב – למרות שההגירה מספקת למעשה כח אדם זול לחקלאים האמריקנים וסעיף ההכנסה השני בגודלו במכסיקו הוא הכסף ששולחים מכסיקנים העובדים בארה"ב למשפחותיהם במכסיקו. אתרי התיירות המכסיקנים מביאים מדי שנה כ-24 מיליון תיירים למכסיק. הארץ הענקית הזו מביאה סוגי תיירות שונים לחלקיה המגוונים של הארץ הענקית אותם נסקור בהמשך. אורכה של מכסיקו מצפון מערב ועד דרום מזרח הוא יותר מ-3000 ק"מ ורוחבה משתנה מ-2000 ק"מ בצפון ועד כמאתיים ק"מ בדרום. חופי המדינה הם מישוריים והחלקים המרכזיים הם רמות והרים שמתנשאים לגבהים ניכרים. ההר פיקו דה אוריסאבה פסגתו בגובה 5610 מטרים. האקלים גם הוא משתנה במכסיקו, ממדברי בצפון ליערות גשם טרופיים בדרום המדינה ולא מעט נהרות גדולים מרווים את צמאונה כמו ריו גרנדה, ריו גריחאלווה ואחרים. תיירות עסקית מגיעה לערים הגדולות ובעיקר למכסיקו סיטי, תיירות עממית של נופשים אמריקנים המבלים את החורף כמו ציפורים נודדות באקלים הנוח של מכסיקו בקראוונים או בדירות נופש. תיירות נופש זורמת בעיקר לאתרים סביב חצי האי יוקטאן שם נבנתה בקנקון עיר תיירות שלמה שנראית כאילו הועתקה מפלורידה. בין האתרים היפהפיים במכסיקו, מלבד קנקון בחצי האי יוקטאן, היא העיירה פלאייה דל כארמן והאי קאזומל שמאפשרת לנופשים חופשות של בטן-גב במחירים סבירים, שם ביליתי לא מעט פעמים.
חצי האי יוקטאן מציע למבקרים מיפגש עם התרבויות הקדומות של מכסיקו לפני הכיבוש הספרדי. ערי המאייה המדהימות שנחשפו מתוך הג'ונגל שכיסה אותם, מקומות כמו טולום וציצן איצ'ה שהמבנים המדהימים שהותירה תרבות המאיה משאירים את המבקרים בהם פעורי פה. אגב גם העיר הקולוניאלית אנטיגואה בחצי האי יוקטאן היא יפהפיה ולאוניברסיטה המקומית נוהרים אפילו סטודנטים אמריקנים. ביקור בעיר התיירותית אקסקארט אפשר לבלות יום שלם ולראות שחזור חי של חיי היומיום של אנשי המאייה. בערב נערך שם מופע מרשים המציג את התלבושות והמסורות של 31 המדינות השונות של מכסיקו רבתי. היה לי הכבוד גם לשוט בספינת קרוזים מלוס אנג'לס אל אתרי באחה קליפורניה אותו חצי אי הנראה כמו אצבע הנשלחת אל האוקיינוס השקט ויוצרת את מפרץ קליפורניה. הספינה פקדה אתרים כמו כף סן לוקאס ומזטלן ופורטו ויארטה. אך נחזור לעיר מכסיקו סיטי הענקית שמספר תושביה יותר מ-17 מיליון תושבים.
חוץ מהאטרקציות בעיר עצמה הכוללות את קתדרלת הבתולה מגוודאלופ שהוכרזה גם על ידי האפיפיור כקדושה. הכנסיה הקתולית נהגה בחוכמה כדי לההפך לפופולארית בעיני המכסקנים. היא אימצה אלילה מכסיקנית כמו הבתולה מגוודאלופ והפכה אותה לקדושה קתולית לשמחת המקומיים. אבל כל המבקר במכסיקו סיטי מחויב לבקר גם באתרים הנמצאים במרחק כמה עשרות ק"מ מהעיר, מצפון מזרח למכסיקו סיטי, בשרידי הבירה העתיקה של האצטקים טאוטיהואקאן, ובשני הרי הגעש הסמוכים ובאתר הפירמידה שהתברר שהיא הגדולה בעולם, במה שנותר מהבירה המפוארת של האצטקים ומהתרבויות שהיו באותה תקופה. תארו לעצמכם שהתגוררו בה למעלה ממאתיים אלף תושבים, כאשר הערים האירופאיות הגדולות מאותה תקופה מנו רק רבבות בודדות של תושבים. הרחוב הראשי של אותה עיר אצטקית עתיקה מכונה בשם הלא סימפטי "שדרת המתים" ונמתח לאורך 2 ק"מ. השם הוענק לשדרה על ידי האצטקים שהאמינו שהמבנים הקדמונים לאורכה של השדרה נבנו כקברים. לצידי השדרה היו ממוקמים בעבר גם ארמונות בני האצולה של האצטקים. מדרום לאותה שדרה רחבה ניצבת כיכר הסיודאדלה (המצודה-LA CIUDADELA ). לצד הכיכר ניצבות הפירמידות המדהימות -"פירמידת השמש" ו-"פירמידת הירח" ובתחום המצודה נמצא מקדש קצאלקואטל -QUETZALCOATT על גילופי הנחשים המפורסמים שלו. "פירמידת השמש" הנמצאת צפונית לכיכר מתנשאת לגובה של 70 מטרים והיא השלישית בגודלה בעולם. תארו לעצמכם, שהפירמידות הענקיות הללו היו מכוסות אבן גיר לבנה ונצבעו בצבעים עזים. פירמידת השמש היתה צבועה בצבע אדום מבהיק שתאם את מנהגי הקרבת קורבנות אדם של האצטקים.
בקצה השדרה ממוקמת "פירמידת הירח" שמסביבה במות של מקדשים. כל מי שמבקר באתר נותר עם פה פעור נוכח הישגי הארכיטקטורה של האצטקים ובמיוחד ישאר קצר נשימה לאחר טיפוס על הפירמידות והבמות. כדאי גם להקדיש זמן לביקור במוזיאון האתר, שמבהיר למבקרים את משמעות המבנים השונים. בין השאר הצטרפנו לחגיגות מקומיות כמו החגיגה השנתית הנערכת ב"אי המתים" המכסקיני והתחושה שלנו היתה שבמידה ומדברים בגובה העיניים עם המקומיים ולא מתנהגים כמו "גרינגו" אמריקני שחצן הרי שהמקומיים נחמדים ביותר ושמחים אפילו לחלוק אתכם מטעמים בפסטיבלים שנערכו בפארקים ציבוריים. מעולם לא הרגשנו מאויימים גם כאשר היינו הזרים היחידים בקהל של אלפי מכסיקנים. לפני שיצאנו לטיול הארוך ערכנו טיולים קצרים יחסית לעבר שני הרי געש גבוהים ולביקור בעיר שבתחומה נמצאת הפירמידה הגדולה בעולם – להר הגעש פופווקאטפטל, שפירושו "הר מעשן", ולהר געש איצטאסיוואאטל. שניהם מהגבוהים ביותר בתחומי מכסיקו מעל ל-5 ק"מ. האגדה האצטקית מספרת ש"פופו", כפי שמכונה ההר המעשן, היה לוחם שהתאהב באיצטה, בתו של הקיסר. פופו יצא להילחם במלחמה ארוכה. הנערה, שהמתינה לשובו, מתה לבסוף משברון לב. עם שובו גילה הלוחם את דבר מותה, הוא הקים שני הרים, הניח את גווייתה בפסגת אחד מהם ונעמד עם לפיד הקבורה על פסגת השני.
עם קצת דמיון ניתן לראות את הר איצטאסיוואטל כדמות של אשה שוכבת ואת הר פופו המעשן כלפיד קבורה של אותו לוחם אגדתי. אנו לא טרחנו אמנם לעלות בטרק אל פסגת ההר, אלא התנחמנו בישיבה במסעדה בסוקאלו ZOCALO בכיכר העיר של צ'ולולה, עיר המונה כ-150,000 תושבים. הפירמידה הממוקמת בצ'ולולה אמורה להיות הגדולה בעולם, יותר מפירמידת חופו במצרים. אלא שבמשך הדורות נקברה פירמידה זו בחול והפכה להיות גבעת ענק המכוסה בדשא. רק בעזרת מנהרות שנחצבו לאורך כ-8 ק"מ נחשף גודלה העצום של הפירמידה, שהיא למעשה מספר פירמידות שנבנו אחת מעל גבי החורבות של זו שקדמה לה. כיום ניצבת בראש הפירמידה כנסיה קתולית למהדרין, ובצידו המערבי של התל ניתן לראות קטע ששוחזר מהפירמידה האחרונה.
מומלץ לטפס בשביל העולה אל הכנסיה שבפסגתה נשקף נוף מרהיב של העיר וסביבתה. העיר זכתה לתשומת לבו של הכובש הספרדי קורטס, כאשר הוזמן אליה על ידי המלך האצטקי מוקטסומה. יריביו של אותו המלך הדליפו לקורטס שמדובר במארב והוא החליט לתקוף ראשון וחיסל לא פחות מ-6000 לוחמים אצטקים. בסוף הקרב נשבע קורטס שיקים בצ'ולולה כנסייה לכבוד כל יום בשנה. הוא כמובן לא עמד בהבטחתו המוטרפת, אך הספיק לבנות כמה עשרות כנסיות. הרבה יותר כנסיות נמצאות בצ'ולולה מאשר בכל עיר אחרת במכסיקו. בצד המזרחי של הכיכר המרכזית הגדולה (פלאסה דה לה קונקורדיה) נמצא מנזר פרנציסקני לשעבר שיש בו מבנים שחלקם נבנו על שרידי פירמידה פגאנית.
בטיול הגדול שערכנו במשך כשלושה שבועות במרחבי מכסיקו פקדנו ערים כמו מורליה ובגוואדלחארה פגשנו אפילו זוג ישראלים שהיו בעלי מסעדה במקום.בדרום מכסיקו הגענו עד העיר ורה קרוס השוכנת לחופי מפרץ מכסיקו אך האטרקציה העיקרית שהתמקדנו בה היתה מרוחקת כ-200 ק"מ ממכסיקו סיטי. מדובר באחד מחמישה המקלטים לפרפרים ברחבי המדינה. יותר ממאה אלף תיירים היו מגיעים מדי שנה לפני עונת הקורונה, כדי לצפות ולהתרגש מהמראה של מליוני פרפרי הדנאית היפהפיים המתקבצים בשמורות הטבע המיוחדות במכסיקו. חוקרי הטבע מנסים לפענח את את המיסתורין של נדידת מליוני הפרפרים שמוחם בגודל ראש גפרור למרחק של יותר מ-4000 ק"מ, ממקום מחייתם באיזור אונטריו וטורנטו אל הרי מיצ'ואוקן במכסיקו.
אנחנו שמנו את פעמינו אל שמורת אל רוזאריו במיצ'ואוקן, אל ההרים בהם איוו להם הפרפרים להתרבות. ניתן להגיע לשמורה רק בעזרת ג'יפים קשוחים וכאשר מגיעים לפתח השמורה יש לעלות כ-900 מדרגות עד לתחילת היער, שאותו ממלאים הפרפרים הצבעוניים כמרבד ענקי. בתום המדרגות נאלצים המבקרים לטפס עוד כקילומטר עד המקום בו אפשר להתפעל ממרבד הפרפרים שנותר לאחר שהם מטילים את ביציהם ומתפגרים. המדענים מנסים לפענח את התעלומה לפיה נדרשים כשלושה או ארבעה דורות של פרפרים כדי להשלים את המסע הקייצי ממכסיקו חזרה לקנדה. הדור האחרון של הפרפרים, שאורך חיו כשמונה חודשים, הוא זה העושה את הדרך למכסיקו.
קשה לעכל כיצד בעל חי עדין ושברירי מבצע מסלול חיים שכולל נדידה לאורך אלפי קילומטרים על מנת להוליד את הדור הבא של פרפרים שיחזור את כל הדרך למזרח קנדה.
מכסיקו מרדה בכיבוש הספרדי כבר ב-1810 והפכה מאוחר יותר למדינה עצמאית שכללה את טקסס וקליפורניה. אך במאה התשע עשרה צבא מכסיקני בראשות הגנרל המכסיקנ י"סנטה אנה" צרו על מצודת אלאמו בסן אנטוניו ובמצור שהפך למיתוס אמריקני, שנמשך 13 ימים בשנת 1836, חיסלו המכסיקנים את המגינים האמיצים, ביניהם את הגיבור האגדתי האמריקני דייב קרוקט. הלוחמים הטקסנים שהתאספו מיד מכל רחבי המדינה, חיסלו בקלות את צבאו של סנטה אנה וטקסס הפכה כולה להיות טריטוריה אמריקנית ובעקבותיה קליפורניה כולה.
בשנת 1911 פרצה מלחמת אזרחים במכסיקו שבין גיבוריה נמנו פנצ'ו וילה ואמיליאנו זפטה. במלחמה נהרגו כשני מיליון מ-15 מליוני תושבי מכסיקו. בסופה ניצח המדינאי הליברלי פרנציסקו מדרו שהנהיג רפורמות רבות. אך התסיסה והמאבקים במכסיקו נמשכים עד היום. המדינה סובלת כיום מכלכלה רעועה ומבעיות של השתלטות על הפשיעה הגדולה במדינה הקשורה בעיקר לקרטלי הסמים המנהלים מלחמות ביניהם ועם המימשל המרכזי.
הקהל עצר את נשמתו, כולם היו ישובים סביב שולחנות מסעדה המשקיפה על הצוק באקפולקו, שממנו היו אמורים לזנק שחיינים מתאבדים המזנקים ממרומי הצוק אל מימי המפרצון הקטן…
לפני שיצאנו מעיר ההימורים לאס ווגאס נהננו ממיגוון האטרקציות שמציעים בתי המלון השונים לאורך ה"סטריפ". גם הביקור בבתי המלון עצמם מעניין למדי, שלא לדבר על ארוחות ה"בופה"…
באחד מביקורנו במכסיקו שהינו אצל ידידים איתן וצופיה פלדי שבתוקף תפקידו היה אחראי על הקמתה של גמנסיה עברית במכסיקו סיטי וחמש שנות שהותם במכסיקו הקנו…
בטיול אחר עם קבוצה שכלל ביקור במכסיקו סיטי ובעיר הנופש אקפולקו היה בין הנוסעים פרופסור לגינקולוגיה ידוע ממוצא בולגרי, יהודי נחמד בשם ניסימוב שנהג לצייד…